POTEŠTAT, PODUZETNIK I PREPORODITELJ

Kerum: Splitu je najbolje u povijesti!

14.03.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Željko Kerum uspio je iz drugog pokušaja: na nastavak sjednice splitskog Gradskog vijeća dovukao je svih svojih trinaest vijećnika i donio odluku o otkupu zemljišta kako bi se izgradila cesta do njegova hotela na Žnjanu i stambene zgrade u vlasništvu njegova vijećnika Balde Obada. Prilikom rasprave o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, Kerum je oporbu optužio za destrukciju, dok je za Split pod svojom vlašću kazao da je 'u najboljoj situaciji u povijesti'

Oporba se ponovno pobunila zbog sukoba interesa, sjednicu su zajednički napustili SDP-ovci, HDZ-ovci, HNS-ovci i HSP-ovci, no to je bio čisti folklor - Kerumova većina izglasala je da od dva milijuna kuna, milijun kuna ide

poduzetniku Željku Kerumu, 100 tisuća suprugu njegove sestre Daliboru Bečiću, a 260 tisuća obitelji vijećnika Balde Obada.

'Nije sporno da se cesta treba graditi, ali valjda postoje prioriteti. Ima niz drugih koje treba riješiti, poput Vukovarske, Bračke, Zajčeve...', kazao je Marin Jurjević (SDP). Gradski pročelnik za imovinu Ivica Pavić odgovorio mu je tvrdnjom da 'vlasnici zemljišta na tim lokacijama ne pristaju na cijenu koju im nudi Grad'. Kerum i njegova ekipa prihvatili su iznos od 2.980 kuna po kvadratu pa, eto, nema razloga ne graditi cestu do njihovih objekata.

Gradsko vijeće potom je raspravljalo o kandidaturi Splita za Europsko prvenstvo u atletici 2016. godine. Sama kandidatura stoji oko 350 tisuća kuna, a proračun manifestacije planiran je na 39 milijuna kuna, što je izazvalo sumnjičavost opozicije. Je li to dovoljno i hoće li država uskočiti? Hoće li zbog toga biti zakinuti splitski košarkaši, rukometaši, vaterpolisti ili veslači, koji jedva spajaju kraj s krajem? Kerumov savjetnik za sport Ivan Veštić tvrdi da je sve izvedivo i realno, njegovi vijećnici šute, a opozicija je skeptična. Na koncu je prijedlog prošao, uz suzdržane SDP-ovce i HNS-ovce.

Što je Kerum napravio za splitsko gospodarstvo?

Što se napravilo kako bi se popravila gospodarska situacija u gradu? Zašto nije započet nijedan veliki gradski projekt? - pitanja su koja su pristizala iz oporbenih redova. Kerumu se zamjerilo što je njegov izvještaj na gotovo stotinu stranica u stvarnosti presjek onoga što su radile gradske službe, dok o radu samog gradonačelnika nema nijedne rečenice.

'Prije pola godine rekli ste da ste puno radili, a malo toga napravili. Sada idemo još dublje, pa gradonačelniku želim zahvaliti što je građane osvijestio da više nikada ne smiju birati onoga tko će od javnoga napraviti privatno, a grad pretvoriti u trgovinu', kazala je Sanja Bilač (HDZ), dok je njen kolega Boško Ramljak Keruma kao poduzetnika ocijenio vrlo sposobnim, dok mu je kao gradonačelniku dao neprolaznu ocjenu.

'Napravio je sve da gradski novac prebaci u vlastitu blagajnu, 70 milijuna kuna izdvojio je za obalu ispred svog hotela, za njegovu nevjenčanu suprugu izborio je plaćanje geodetske podloge, a osnovane su i nove gradske tvrtke koje će služiti kao servis njegovim investicijama', kazao je Ramljak.

SDP-ovcu Darku Pariću zabrinjavajuće je da Gradsko vijeće Kerum 'niti sluša, niti uvažava', kolegica Aida Batarela upozorila je da u izvještaju nema popisa akata koje je Kerum potpisao, dok je HNS-ov Joško Dvornik rezultate sažeo u izreku 'Puno zuji, malo meda daje'.

Kerum je sva pitanja i primjedbe mirno slušao, a onda svima zajedno odgovorio u svome stilu.

'Ja vama ne pašem. Dvadeset godina ste upropaštavali ovaj narod!', početak je tirade. Sljedeća meta bio je Dvornik i njegov stranački šef Radimir Čačić

'To sa medom i zujanjem se može odnositi na njegovog šefa. Što on ne pogleda sebe, kazao je da državu vodi brod luđaka, sve govori kakav je on. Vi zujite dvadeset godina, vidjet ćete na izborima!'

Cijelu oporbu Kerum je ponovno optužio za destrukciju i kočenje njegovih projekata, HDZ-ovcu Ramljaku umjesto odgovora prigovorio je da se 'uoči nastupa na Gradskom vijeću sređuje, ono, depilacija, kosa, obrve...', dok je za Split kazao da je 'u najboljoj situaciji u povijesti'.

'Kerum će ostaviti svoj osobni pečat u ovom gradu, napravit ćemo sve što smo obećali, riješit ćemo i Istočnu i Zapadnu obalu, Stari plac, stanove za nezaposlene... Napravit ću više nego svi gradonačelnici u zadnjih dvadeset godina, iako je nenormalno raditi u ovakvom grotlu. Vidit ćete na izborima!', Kerumov je odgovor na sva pitanja i primjedbe. Oporba je ostala u šoku nakon još jednog vrlo nervoznog ispada gradonačelnika, dok nitko od njegovih 13 odanih vijećnika cijelo vrijeme nije ni progovorio.