'FLEKSIBILNI I KOOPERATIVNI'

Kerum sam sebe oslobodio spomeničke rente

16.11.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Službenici Ministarstva kulture samovoljno se odriču nadležnosti nad Marjanom, Mejama, Zvončacem i Bačvicama. Tamo će se ubuduće moći graditi bez njihove suglasnosti, a neće se ni plaćati spomenička renta. Za projekt usred park šume Fani Horvat treba jedan papir manje, a na svome neboderu i hotelu na Bačvicama Kerum je nešto i uštedio. A izmjene GUP-a tek se pripremaju, i to u tajnosti…

Nakon što je prije tri mjeseca naprasno smijenjena šefica splitskih konzervatora Tajma Rismondo, navodno zbog 'nekooperativnosti' prema potezima gradske vlasti i gradonačelnika Željka Keruma, prvi potez njenog nasljednika Radoslava Bužančića bio je očekivan.

On je objavio da će se konzervatorska zaštita skinuti s prostora Marjana, Zvončaca, Meja i Bačvica, čime je ostvario obećanje da će 'biti fleksibilniji prema poduzetničkim inicijativama'.

Pojednostavljeno, na prostoru splitske park šume i triju elitnih kvartova ubuduće će se moći graditi samo na osnovi urbanističkih planova, bez konzervatorske suglasnosti, što još jednostavnije znači – Kerum samostalno odlučuje gdje će se i koliko zidati.

Nema više gnjavaže oko strogih propisa zaštite kulturne baštine, nema čekanja brojnih potvrda, uvjeta i suglasnosti, te – što je najvažnije – nema više plaćanja spomeničke rente za Marjan, Zvončac, Meje i Bačvice.

To uključuje i nekoliko gradonačelnikovih projekata, poput planiranog nebodera Periska i luksuznog hotela na Bačvicama. Nema sumnje, novi šef splitskih konzervatora vrlo je precizno pogodio Kerumove želje.

Zašto se konzervatori, inače službenici Ministarstva kulture, samovoljno odriču svoje nadležnosti nad najurbanijim i najočuvanijim dijelovima grada – službeno još nije poznato. Bužančić je u razgovoru za dnevne novine objasnio da 'nije realno očekivati bujanje gradnje na ovim područjima', što se u splitskim i hrvatskim prilikama može tumačiti kao neviđeni odmak od realnosti.

Zašto se odriču zaštite nad Marjanom? 'Pa nećemo se trošiti oko zaštite nekog stabla', kazao je Bužančić. Doslovno. A tako je i Fani Horvat, Kerumova družica, dobila skraćenu proceduru: za planiranu izgradnju ugostiteljskog kompleksa usred park šume više joj neće trebati Bužančićeva suglasnost.

Gradonačelnikov hotel Marjan ipak je ostao u zoni u kojoj će se plaćati spomenička renta, možda bi bilo pretjerano da je i ovdje dobio popust. Međutim, za uštedu se ovdje pobrinuo sam: prije nekoliko mjeseci izmijenio je odluku o zonama komunalne naknade, pa je Marjan prebacio u drugu zonu i tako u svome džepu ostavio oko milijun kuna. Godišnje.

Novi propisi stupit će na snagu nakon izmjena splitskog GUP-a, koje se u tajnosti pripremaju u gradskoj upravi. Kako doznajemo, u Banovinu je već stiglo preko tri stotine raznih prijedloga od tvrtki i građana, pa ih Kerumovi suradnici sada češljaju i procjenjuju koji mogu proći.

Na gradonačelnikovom stolu je, pak, popis od dvadesetak velikih projekata koji su zbog procedure na čekanju i kojima treba izmjena urbanističkih planova. Investitori obilaze Keruma, moljakaju za pomoć, njihova sudbina je u rukama nepredvidivog gradonačelnika. Koga on na svom popisu zaokruži – prolazi, koga prekriži – neka čeka neku novu vlast…