TRGOVINA GLASOVIMA?

Kerum ga izbacio, on odgovara: Baldasar me kupio, ali ne kafićem

Bionic
Reading

Uoči današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća, na kojoj je usvojen proračun za 2016, pale su teške optužbe protiv HDZ-a, a potom i na račun gradonačelnika Ive Baldasara. Epilog svađe je to da HDZ traži da policija ispita jesu li točni navodi Željka Keruma da je gradonačelnik 'kupio' njegove zastupnike HGS-a Mariju Mladineo i Marija Sičića kafićima

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) prvo je šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića optužio da je ‘fizički zaprijetio vijećnicima da ne dolaze na sjednicu’, a Škorić je zajedno sa stranačkim kolegom Mirkom Ramljakom najavio tužbe protiv gradonačelnika, pozvavši ga na poligraf. Uz to su od policije zatražili da nakon izjava Željka Keruma o tome da je Baldasar 'kupio njegove vijećnike Mariju Mladineo i Marija Sičića kafićima' istraži je li gradonačelnik trgovao utjecajem.

Podsjetimo, nakon izuzetno burne sjednice, koju je bojkotirao najveći dio oporbe i kojoj je prijetio pokušaj rušenja kvoruma, Kerum je izjavio kako su Sičić i Mladineo izbačeni iz njegove Hrvatske građanske stranke (HGS) jer ih je Baldasar ‘kupio davši jednom od njih kafić na Žnjanu, a drugome na Trsteniku’.

Splitski gradonačelnik se na te optužbe osvrnuo riječima kako Kerum ‘najbolje zna kako se to radi’, dodavši za tportal da vijećnici ‘nisu ništa tražili ni dobili jer se zna tko drži kafiće po gradu’.

‘Nisam u komisiji koja dodjeljuje kafiće, a vijećnicima Mladineo i Sičiću zahvaljujem što su razmišljali svojom glavom’, zaključio je Baldasar

Marijo Sičić je nakon sjednice izjavio da ‘nikada nije bio trgovac niti je ikada imao kafić’, dodavši kako je istina da jedan njegov prijatelj ima kafić, ali da ni u kom slučaju nije utjecao da ga dobije.

Nakon što ga je Kerum pozvao da vrati mandate Sičić je kazao da će o tome razmisliti naknadno, naglasivši da se s Kerumom ‘ionako nije vidio mjesecima’ te dodajući da ‘ukoliko podupiranje dobrih gradskih projekata kao što su izgradnja garaža, dodjela stanova braniteljima i obnova istočnog dijela grada znači kupovinu, onda sam kupljen’.

Vijećnica Marija Mladineo je pak izjavila da će zadržati mandate i ostati nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću jer ‘nije željela blokirati grad’, dodajući kako je glasala po svojoj savjesti i odbacujući bilo kakvu povezanost sa spornim kafićem.