30 MILIJUNA KUNA IZ PRORAČUNA

Kerum daje božićnice splitskim umirovljenicima

05.11.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo dopune programa socijalne skrbi i zdravstvene zaštite za 2009. kojima su predviđene božićnice za oko 40.000 umirovljenika u tom gradu, za što će, kako je rekao gradonačelnik Željko Kerum, biti izdvojeno više od 30 milijuna kuna

SPLIT - Objašnjeno je da će socijalno ugroženi i umirovljenici kojima je mirovina do 2000 kuna dobiti božićnicu od 1000 kuna, 600 kuna će dobiti umirovljenici čije su mirovine između 2000 i 3000 kuna, a umirovljenici čije su mirovine iznad 3000 kuna dobit će božićnicu od 400 kuna.

U raspravi su vijećnici HDZ-a pitali gradonačelnika Keruma zašto nije ispunio predizborno obećanje o dodjeli 13. mirovine, a on im je odgovorio da zbog teškoga gospodarskog stanja ove godine nije moguće isplatiti 13. mirovinu te da će takva mogućnost biti 2011. ili 2012. godine.

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, koja je na toj dužnosti kao kandidat Kerumove Nezavisne liste, rekla je da božićnice nisu oporezive, a dodjeljivanjem 13. mirovine troškovi bi bili veći za 40 posto zbog oporezivosti mirovina.

Sjednica je bila kratko prekinuta zbog verbalnog sukoba predsjednice vijeća Bečić i vijećnice HDZ-a Sanje Župe. Prilikom glasovanja o dopuni programa javnih potreba u kulturi iz dvorane je izišla Župa, na što je Bečić rekla da glasovanje mora pričekati jer nema te vijećnice. Nakon povratka Župa je ljutito reagirala rekavši Bečić da je nema pravo javno prozivati zbog izlaska. Bečić je rekla kako ona kao predsjednica vijeća ima to pravo, a Župa joj uzvratila da se ne ponaša diktatorski i da se treba naučiti komunicirati bez povišenog tona.

Intervenirao je i gradonačelnik Kerum (čija je sestra Nevenka Bečić) tako što je ustao sa stolca i Župi rekao kako se treba sramiti svojih riječi. Ubrzo se stanje smirilo te je nastavljena sjednica.