OSTOJIĆ IZBJEGAO IZJAŠNJAVANJE

'Kerum bi trebao stati na čelo splitskog Pridea'

17.03.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Umirovljeni bibinjski svećenik don Nedjeljko Ivanov, optužen za pedofiliju, nema nikakav imunitet temeljem Vatikanskih ugovora, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Intervjuu tjedna Radija 101

'Obavezu policije ne isključuje bilo kakav ugovor s Vatikanom da reagira u ovakvim slučajevima. Imali smo već primjere u kojima je policija normalno reagirala bez miješanja Vatikana. Međutim, dvojbeno je jedino ima li zbog zastare policija uopće pravo postupati po tom pitanju', istaknuo je Ostojić pa se iz nekog razloga zapitao zašto su žrtve progovorile baš sada.

'Prošle su godine, a žrtve koje su bile izvrgnute zlostavljanju progovorile su u trenutku kada je slučaj došao u zastaru. Ne treba miješati pojmove, policija može samostalno postupati, a ovo vjerojatno nije jedini slučaj, te ne treba stigmatizirati nikoga jer policija radi na slučajevima u kojima ima zakonsko pravo djelovati', zaključio je Ostojić.

Osvrnuo se ministar unutarnjih poslova na mnogobrojne kritike na račun novoga Zakona o policiji, međutim, već je poslovično sve one koji se nisu hvalospjevima kao on izrazili o navedenome zakonu opet optužio da se nisu prije bunili i da su površni i ništa ne razumiju, pa je tako i opet netočno isticao da je on prvi stavio nacrt prijedloga zakona na web stranicu premda on nije prvi ministar niti je MUP prvo ministarstvo koje je to učinilo čak i u mandatu prethodne, HDZ-ove vlade.

O specijaliziranim odjelima poput onoga za neriješene slučajeve i pretvorbeni kriminal i privatizaciju, govorio je načelno istaknuvši da je baš kao i za situaciju rješavanja priče oko savjetnika, među kojima je i Oliver Grbić, prvo potrebno dočekati upravo novi Zakon o policiji za koji se čeka mišljenje iz Bruxellesa, no to bi trebalo biti gotovo do 10. travnja.

Što se tiče pijenja u parkićima, ministar je uočio da je to veliki problem i policija neće tolerirati da se 's litrama alkohola stoji', a kada je riječ o splitskom Prideu, Ostojić je pričao naširoko o poštivanju ljudskih prava i toleranciji, čak je prozvao i gradonačelnik Željka Keruma da je prvi koji bi trebao stajati na čelu parade, ali hoće li on u njoj sudjelovati, nije našao hrabrosti izjasniti se.