jedinstven zahvat

KBC Split rame uz rame s najboljima: Transplantirane matične stanice u čeljust

20.09.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split protekli je mjesec napravio prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust pacijenta kojem se razvila opsežna steradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije, doznaje se u bolnici

Jedinstven je to zahvat u Hrvatskoj kojim se KBC Split smjestio "rame uz rame" s najrazvijenijim kliničkim centrima u svijetu, dodaju u bolnici.

"S obzirom na povećani broj pacijenata koji boluju od medikamentozno uzrokovane nekroze čeljusti te onih koji su razvili nekrozu čeljusti kao posljedicu onkološke radioterapije, počeli smo koristiti najsuvremenije kirurške protokole u njihovu liječenju. Ovaj regenerativan postupak upotrebe autolognih matičnih stanica predstavlja vrhunac regenerativne kirurgije te multidisciplinarnog pristupa", kazao je pročelnik Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju Saša Ercegović.

Radi se o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškog postupka sanacije kosti čeljusti koja "odumire", iz vlastite pacijentove potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

Cilj terapije je obaviti regeneraciju nekrotične kosti te zaustaviti njezino daljnje propadanje kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentova života, ističe Ercegović.

Do sada je provedeno nekoliko takvih kirurških postupaka te je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički ishod. Tim postupcima pacijenti dobivaju najsuvremeniju kiruršku skrb, a to djelatnike Zavoda potiče na daljnje napredovanje, poručio je Ercegović.