zadar

Kaznene prijave zbog subvencijske prijevare u korištenju poljoprivrednog zemljišta

16.04.2019 u 11:13

Bionic
Reading

Zadarska policija je podnijela kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv tri osobe, zbog subvencijske prijevare u korištenju poljoprivrednog zemljišta, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, izvijestili su u utorak iz policije

Istragu su provodili službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom.

Njome se 53-godišnjakinju sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva, od srpnja 2015. do lipnja 2016., u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo, uz pomoć državne potpore, u dva navrata sastavila i svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta.

U tim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog Ministarstva, priopćeno je iz Policijske uprave zadarske.

Nakon toga 53-godišnjakinja je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva podnijela zahtjev za potpore - i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od oko 465.800 kuna. Kasnije je rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore, ali trgovačko društvo je do danas vratilo samo manji dio potpore, navode iz policije.

Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora, u kojim je neistinito naveo da društvo spomenuto zemljište daje u podzakup drugim osobama, iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili s društvom niti su ih potpisali, već je ugovore, na nagovor i poticaj 71-godišnjaka, u njihovo ime potpisao 59-godišnjak.

Policija je osumnjičenu 53-godišnjakinju prijavila za dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, 71-godišnjak je prijavljen za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a 59-godišnjak za kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Protiv njih troje PU zadarska je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.