akcija 'kasa'

Vlasnicima poznatih sarajevskih restorana zabrana prilaska, pritvor 'mozgovima' prijevare

25.03.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Općinski sud u Sarajevu u ponedjeljak je donio odluku kojom je za pet vlasnika poznatih restorana u tom gradu određena zabrana prilaska tim objektima kao i svaka komunikacija sa zaposlenim osobljem, dok je jednomjesečni pritvor određen za dvije osobe za koje se sumnja da su tim ugostiteljima osigurale posebni kompjutorski program pomoću kojega su varali na porezu utajivši milijune eura

Sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev Županijskog tužiteljstva da se jednomjesečni pritvor odredi Olegu Krautblattu i Ines Juretić, nekadašnjem i sadašnjem direktoru računalne tvrtke koja je izradila posebni program namijenjen ugostiteljima uz pomoću kojega su oni izbjegavali prijaviti stvarni promet i tako plaćali manji porez od propisanoga.

Sud je ocijenio kako bi dvoje osumnjičenih ostankom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili pokušati prikriti dokaze kao i da postoji opasnost od njihova bijega jer Krautblatt, uz bosanskohercegovačko, ima i državljanstvo Izraela, dok Juretić, uz državljanstvo BiH, ima i hrvatsko.

Mjere zabrane prilaska restoranima i komunikacije sa zaposlenima izrečene su Nedžadu Rašidagiću, vlasniku lanca restorana i kafića "Metropolis", Edinu Vreti, vlasniku kultnog restorana "Kibe", Željku Ljubasu, u čijem je vlasništvu riblji restoran "Luka", Nejri Ibrović, vlasnici restorana "Montana" i Šaćiru Čediću, u čijem su vlasništvu kafići i restorani lanca "Vatra".

Do dovršetka istrage oni ne bi smjeli ni na koji način upravljati poslovanjem, sastajati se s drugom osumnjičenima, svjedocima te konobarima kojima su poslodavci.

Restorani poput "Kibeta" i "Luke" omiljena su mjesta okupljanja sarajevske poslovne i političke elite te redovita odredišta inozemnih političara za službenih posjeta BiH.

U velikoj raciji koja je provedena prošlog tjedna pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su ukupno trinaest osoba u sklopu akcije pod kodnim nazivom "Kasa".

Dio je to višemjesečne istrage koja je usmjerena na otkrivanje sustavnih poreznih prijevara u ugostiteljskom sektoru.

Posebni računalni program kojim su se koristili elitni sarajevski restorani i kafići kreiran je tako da konobari dužim ili kraćim stiskom tipke na blagajni mogu odrediti hoće li račun kojega su izdali biti prikazan u ukupnom dnevnom prometu ili ne.

Odmah nakon uhićenja vlasnici restorana su na policijskom ispitivanju priznali krivnju i pristali na suradnju. Svi su pred istražiteljima izjavili kako su "srednjeg imovinskog stanja" s mjesečnim primanjima između 1500 do 2000 konvertibilnih maraka (767 do 1050 eura) ali su istodobno odmah angažirali najpoznatije i najskuplje sarajevske odvjetnike kako bi ih zastupali tijekom daljnje istrage i mogućeg suđenja.

Na internetskim portalima u BiH se još u kolovozu 2018. godine pojavila snimka na kojoj je anonimni konobar pokazao kako taj sustav prijevara funkcionira u praksi, no akcija "Kasa" prvi je dokaz da su poreznici i policija nakon toga nešto poduzeli, a za sve im je trebalo više od pola godine.

Komentirajući posljednju policijsku akciju portal Žurnal, koji je prvi objavio snimku, naveo je podatak po kojemu u BiH zbog raširenih prijevara godišnje bude utajeno između milijardu i pol do tri milijarde eura.