PRIJAVLJEN I OREŠAR?

Kaznene prijave zbog malverzacija u Uzoru

14.05.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Odjel za gospodarski kriminalitet splitsko-dalmatinske Policijske uprave podnio je kaznenu prijavu protiv šest odgovornih osoba u splitskim tvrtkama Uzor, Tekstil Uzor i Jadrankamen zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti oštetili državu, radnike i tvrtke za ukupni iznos veći od 23,5 milijuna kuna, izvijestila je danas policija

Kako je rečeno u policiji, prijavljenu šestoricu se sumnjiči da su kao odgovorne osobe splitskih tvrtki Uzor d.d., Tekstil Uzor d.o.o. i Jadrankamen d.d. iz Pučišća na otoku Braču počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, oštetivši tako navedene tvrtke, državni proračun, Ministarstvo gospodarstva, fondove, zaposlenike triju tvrtki i članove sindikata za iznos od 23 milijuna i 570 tisuća kuna.

Kaznena prijava je proslijeđena na Državno odvjetništvo i prijavljeni se neće privoditi na saslušanje kod dežurnog istražnog suca.

Policija navodi da su kaznena djela za koje se osumnjičeni terete počinjena u razdoblju je od 2006. do 2011. godine.

Doneseno je, navodi se u prijavi, više odluka i zaključeno više ugovora kojima je tvrtka Uzor Jadrankamenu dala zajam od 7,9 milijuna kuna, a dug nije vraćen nego se pokrivao fiktivnim ugovorima. Neuplaćivanjem poreza i doprinosa zaposlenicima tvrtke Uzor i Tekstil Uzor, uskrativši im prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja, napravljena je šteta od 12 milijuna i 630 tisuća kuna; radnicima Uzora nisu isplaćene plaće u iznosu od gotovo 1,5 milijun kuna. Osim toga, navodi policija, neosnovanom isplatom za marketing napravljena je i šteta od 200 tisuća kuna, a nenamjenski su potrošena poticajna sredstva dobivena od Ministarstva gospodarstva u iznosu većem od milijun kuna.

S problemom Uzora, u većinskom vlasništvu Brune Orešara, koji je kako se neslužbeno doznaje među prijavljenima, javnost su prosvjedom upozorile radnice. One za svoj rad ne primaju plaću od ljeta prošle godine i pokrenule su stečaj te tvrtke u kojoj je od nekadašnjih 750 ostalo stotinjak zaposlenih.