rASPISAne tjeralice

Kaznene prijave za ratne zločine u Hrvatskoj Kostajnici 1991.

19.12.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika nakon osvajanja Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. sisačko-moslavačka policija podnijela je kaznene prijave po zapovjednoj odgovornosti protiv tadašnjeg komandanta štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene 'SAO Krajine', danas 81-godišnjaka i 65-godišnjaka, koji se vjerojatno nalaze u Republici Srbiji i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Protiv njih su, nakon višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja, po zapovjednoj odgovornosti podignute ukupno četiri kaznene prijave, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut.

Utvrđeno je kako su 81-godišnjak, tada komandant štaba Teritorijalne obrane i 65-godišnjak, tada član toga štaba i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine, organizirali i predvodili zarpobljavanje većeg broja pripadnika Oružanih snaga RH i civila neposrednio nakon pada Hrvatske Kostajnice 12. rujna 1991. godine.

Veliki broj zarobljenih, rekao je Pešut, prebačen je preko Une u Bosansku Kostajnicu, ondje je odvojeno 15 osoba, od kojih devet djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a, dva pripadnika HV-a i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području sadašanje općine Donji Kukuruzari. 

Nakon rata, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a posmrtni ostaci dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila do sada nisu pronađeni, pa se još vode na popisu nestalih osoba. Najmlađa pogubljena osoba imala je 21, a najstarija 46 godina, rekao je Pešut.

  • +3
Dovršena istraga ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine. Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Po nalogu županijskih sudova u Sisku i Zagrebu, protiv odgovornih je osoba raspisana međunarodna tjeralica, a pretpostavlja se, dodao je načelnik Pešut, da se nalaze u Republici Srbiji.

Načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić je rekao kako se, zbog većeg protoka vremena, radi o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.  Pohvalio je službenike sisačko-moslavačke Policijske uprave koji su istraživanje u suradnji s Državnim odvjetništvom RH uspješno priveli kraju. Punu podršku istraživanju, kako je rekao, pružilo je Ravnateljstvo policije, uz sudjelovanje drugih državnih tijela, kao Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vojna policija i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH.

Načelnik Mamić je spomenuo kako posao još nije do kraja završen, pa službenici Policijske uprave u suradnji s drugim tijelima i dalje intenzivno prikupljaju saznanja o tom i drugim događajima, ponajprije ratnim zločinima, iz ranih devedesetih godina.