GOSTOVANJE U 'NEDJELJOM U 2'

Katarina Peović o nadimku Kata Šmajser te obuci ukrajinskih vojnika: Glasat ću protiv, Plenkovića ne zanima ukrajinski narod već njegov rejting

04.12.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, predsjednica Radničke fronte i saborska zastupnica Katarina Peović iznijela je svoje stavove o obuci ukrajinskih vojnika, padu drona ruskog porijekla na Zagreb i promjeni društvene paradigme, koju smatra važnijom od same smjene HDZ-a

Prva tema razgovora s voditeljem Aleksandrom Stankovićem u Nedjeljom u 2 bila je domoljublje. Peović je ustvrdila da samo prava ljevica može predstavljati domoljublje, te da teško možemo vjerovati Domoljubnom pokretu koji ima u svojim redovima ergelu bivših Pevexovih menadžera.

'Domoljublje se kod njih doslovno plaća. Riječ je o dvije frakcije kapitala. HDZ-om i Domoljubnom kapitalu koji se međusobno sukobljavaju u političkoj areni, dok radna većina od toga nema ništa. - Radnička fronta pokazuje svoje domoljublje stojeći uz radnu većinu koja je obespravljena, radi nedjeljom, koja nema slobodne dane, nije im plaćeno prekovremeno, nema političke slobode', naglasila je.

Upitana smeta li joj nadimak Kata Šmajser, rekla je kako joj taj nadimak imponira jer je podsjeća na baku koja je bila u partizanima. 'Ako ono predstavlja neku borbenost onda mi ne smeta. Jedna od najljepših stvari koje sam pročitala je ta da je Radnička fronta najdomoljubnija stranka. Bila mi je čast vidjeti takav komentar. Mi pokazujemo svoje rodoljublje i domoljublje jer stojimo uz hrvatske radnike i njihova prava', rekla je Peović.

Zastupnica Radničke fronte jasno je stavila do znanja da će glasati protiv sudjelovanja Hrvatske vojske u obuci ukrajinskih vojnika.

'Mi smo od početka bili mirotvorni, kritički nastrojeni prije svega prema Rusiji. Malo po malo smo dobili svu opoziciju na svoju stranu. Svi prepoznaju da je prva i osnovna stvar kod Plenkovića i obuke dizanje njegovog stranačkog rejtinga. Njega ne zanima ukrajinski narod već samo rejting. I ovo loptanje između Plenkovića i Milanovića isključivo služi u promotivne svrhe', precizirala je, zaključivši da će protivljenje vladajućima na ovoj temi ojačati poziciju oporbe.

  • +22
Mario Banožić na dočeku dva američka helikoptera Black Hawk u zagrebačkoj zračnoj luci Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Komentirajući izjavu ministra obrane Marija Banožića, koji je rekao kako Hrvatska i NATO savez znaju kakav je dron pao na Zagreb, ali da je to tajna, Peović je bila oštra. 'Letjelica je umalo pala na studentski dom u kojemu živi veliki broj mladih. Da je pala samo malo dalje, bila bi to jedna od najvećih tragedija, a on tvrdi da je u našem interesu da ne znamo tu informaciju. To je sluganska politika koju vodi HDZ i trebamo ju smijeniti.'

Mobilizacija društvene većine

Misli da je opozicija u mogućnosti smijeniti HDZ-ovu politiku.

'No nije to dovoljno. Radnička fronta je specifična i u razumijevanju političke smjene. Mi ne smatramo da je pobjeda na izborima dovoljna. Često nam govore da moramo biti pragmatičniji, govoriti popularnije stvari. Mi se tome čvrsto opiremo i tvrdimo da politika koju treba voditi je politika koja jasno komunicira s ljudima. Ne biračima nego ljudima. Radnoj većini koja treba preuzeti odgovornost i mobilizirati te promjene', istaknula je.

Rad nedjeljom

Podupiremo odluku za bolje plaćenim radom nedjeljom, ali 50 posto više nije dovoljno. Morao bi biti plaćen 100 i 200 posto više, istaknula je. 'Mi smo i protiv rada subotom. I to što HDZ pokušava to pretvoriti u svjetonazorsko pitanje je maligno. To nije svjetonazorsko pitanje, to je radničko pitanje. Nismo za nikakav priziv savjesti, nego prava radnika na dva slobodna dana', naglašava.

'Prema novom Zakonu o radu radnik će biti na dispoziciji 24 sata dnevno, i sramota je da se o tome ne priča. Radnik će moći raditi 4 mjeseca bez slobodnog dana, poslodavac će mu moći skinuti 30 posto plaće u izvanrednim uvjetima. Radnice će dobiti mogućnost rada od kuće al s nejasno definiranim radnim vremenom. Ovaj zakon je samo uvod da se radnika eksploatira u potpunosti. Idemo prema većoj recesiji. Sindikate velikih središnjica se na neki način potkupilo i oni su ušutkani. Mali sindikati koji se stvarno bore za ljude bit će izbrisani', ističe.