VISOKO OBRAZOVANJE U GRADU NA ČETIRI RIJEKE

Karlovačko Veleučilište proslavilo 20. obljetnicu postojanja

07.04.2017 u 20:17

Bionic
Reading

Uz slogan 'U zvijezdi do znanja, znanjem do zvijezda' Veleučilište u Karlovcu svečanom je sjednicom u petak proslavilo 20. obljetnicu osnutka, a njegovo mjesto u povijesnoj karlovačkoj Zvijezdi simbolično je sa znanjem u pozdravnom govoru u Gradskome kazalištu Zorinu domu povezao i dekan tog veleučilišta Branko Wasserbauer

Dekan Wasserbauer rekao je da je visokoškolsko obrazovanje u Karlovcu počelo 60-ih godina prošlog stoljeća, a Veleučilište je osnovano 1997. godine i imalo je dva odjela - strojarski i tekstilni.

Danas se održava nastava iz osam stručnih i tri specijalistička studijska programa. U suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci izvodi se i studij sestrinstva. Studijski programi Veleučilišta pokrivaju četiri znanstvena područja: tehničke, društvene i biotehničke znanosti te medicinu i zdravstvo.

Veleučilište se proširilo na vojarnu u Zvijezdi, koju je dobilo od MORH-a, a taj veliki prostor postupnim je uređenjem postao središte ključnih studijskih programa, uključujući praktikume i laboratorije te nastavno-proizvodne pogone mini pivovare i mini sirane.

Studentski centar karlovačkog Veleučilišta prošle je godine dovršio studentski dom sa 160 postelja, pri čemu je iskorišten i novac iz pretpristupnih fondova Europske unije i ministarstva te novac ostvaren radom Studentskog centra.

Dekan Wasserbauer govorio je i o natkrivanju atrija Veleučilišta kako bi se nadogradili znanstveno-istraživački kapaciteti te opremila znanstvena knjižnica. Natkriveni prostor atrija bit će idealan i za društvene i kulturne događaje, rekao je dekan. Taj je projekt apliciran za EU fondove.

U pripremi je i projekt 'Kreator', kojim je predviđena izgradnja replike dviju povijesnih građevina, čime bi se dovršila faza izgradnje studentskog kampusa, rekao je Wasserbauer.

 Vizija je da Veleučilište postane centar stručne i znanstvene misli kako bi Karlovac kao sveučilišni grad znanosti i mladih ušao u svjetsku kartu malih gradova sa sveučilištima, poput onih koji su slavni upravo po svojim vrhunskim sveučilištima - Cambridgea, Oxforda, Princetona, Harvarda i drugih.

Inače, Veleučilište u Karlovcu ima dva smjera razvoja - poboljšati kvalitetu izvođenja nastave studijskih programa i otvoriti nove studijske programe, poput onoga primijenjene informatike koji je u fazi kandidiranja. Do sada se oko 3200 diplomanata s Veleučilišta u Karlovcu zbog specifičnosti usvojenih znanja brzo zapošljava na tržištu rada.

Od 2008. godine Veleučilište ima certifikat Međunarodnog edukacijskog društva, čime svaki diplomant uz diplomu stječe i međunarodni certifikat kojim ostvaruje lakšu afirmaciju na međunarodnom tržištu rada.