PETI GRAD U HRVATSKOJ

Učionica budućnosti stigla i u Karlovac

21.02.2017 u 15:06

Bionic
Reading

U Gimnaziji Karlovac otvorena je učionica budućnosti čime je Karlovac postao peti hrvatski grad u kojem su Microsoft Hrvatska, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i Storm Computers, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, otvorili takvu učionicu

Učionica budućnosti u karlovačkoj Gimnaziji opremljena je s 30 tableta s tipkovnicom (HP Pro Tablet 10 EE Z3735F 10 2GB/32 PC), jednom pametnom pločom (eBoard i Digital signage player ViewSonic 69.5), bežičnom mrežnom opremom i kolicima za pohranu i punjenje tableta.

'Pored ove suradnje, Microsoft je s CARNetom našim učenicima i nastavnicima osigurao besplatan i siguran pristup bežičnom internetu, osiguravajući cjelokupnu infrastrukturu, tako da svi učenici i nastavnici sa svojim elektroničkim identitetom, kojeg posjeduju pri CARNetu, u školi imaju pristup bežičnom internetu te imaju mogućnost preko svojih tableta i pametnih telefona odrađivati i pratiti nastavu.

Posebna vrijednost cijelog ovog projekta su alati i softverska rješenja kojima se organiziraju i provode nastavni sati', rekao je Damir Mandić, v.d. ravnatelja Gimnazije Karlovac.

Profesorica njemačkog jezika Snježana Fištrović održala je pokazni sat za učenike 3. razreda. Učenici su pomoću tableta, interaktivne ploče, i alata Microsoft Office 365 - kao što su društvena mreža Yammer, prezentacijski alat Sway i online zid Padlet - sudjelovali u radionici na temu školskih uniformi u vlastitom kontekstu.

Učionica budućnosti u Karlovcu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

'U budućnosti će većina poslova zahtijevati određenu razinu digitalnih vještina. Kako bismo pripremili našu djecu da budu konkurentni na tržištu rada nužno je ulagati u obrazovanje i ovaj projekt jedan je korak prema tome', rekao je Zvonimir Stanić, v.d. ravnatelja CARNeta.

Microsoft omogućuje učenicima i nastavnicima korištenje alata unutar Office 365 koji je besplatno dostupan cijelom obrazovnom sektoru u Hrvatskoj na web stranici Office 365 za škole.

'Ovim projektom želimo unaprijediti obrazovne procese i olakšati komunikaciju između učitelja i učenika. U današnje digitalno doba izrazito je važno stimulirati razvoj esencijalnih vještina kao što su komunikacija, kolaboracija, kritičko razmišljanje, rješavanje problema i to poticanjem učenja i kreativnosti kroz rad i istraživanje.

Tehnologija nikada ne može zamijeniti vrhunskog edukatora, no važno je mladima pružiti mogućnost korištenja suvremenih uređaja i alata', rekao je Ivan Vidaković, direktor Sektora digitalne transformacije u klasteru Multicountry u Microsoftu za regiju srednje i istočne Europe.