obnova starih zgrada

Karlovački studenti uskoro će imati dva doma i dvije menze

  • Autor: Ivana Ivandić
  • Zadnja izmjena 06.11.2018 16:10
  • Objavljeno 06.11.2018 u 16:00
Prenamjena vojne bolnice u novi studentski dom

Prenamjena vojne bolnice u novi studentski dom

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon što je prije dvije godine u Karlovcu izgrađen prvi studentski dom slijedi izgradnja još jednog. Tako će karlovački studenti do kraja 2020. godine imati dva doma, ali i dvije menze

Uspješna rekonstrukcija stare vojarne bana Jelačića u najmoderniji studentski dom do sada u Hrvatskoj dala je vjetar u leđa za još jednu obnovu ruševnih objekata. Stoga će se vojna bolnica, koja se nalazi u povijesnoj jezgri popularno zvanoj Zvijezda, prenamijeniti u još jedan dom kako bi se povećali kapaciteti smještaja jer, kako navode iz Studentskog centra Karlovac, potražnja za domom je velika.

Također, u istom dijelu grada obnovit će se Bosanski magazin te će dijelom postati studentska menza, a dijelom turistički interpretacijski centar.

'Odabrali smo ove objekte jer se nalaze na čestici koja je u susjedstvu one na kojoj su Veleučilište i sadašnji dom. To je bitno radi komunikacije korisnika i zaposlenika te olakšava poslovanje u budućnosti', objašnjavaju iz Studentskog centra.

Novi dom će imati 33 sobe i ukupno 105 kreveta, što će uz 160 kreveta, koliko ih je sada u domu, sveukupno biti 265 ležaja za karlovačke studente. Novi studentski dom trebao bi biti otvoren krajem 2020. godine, a radovi počinju iduće godine.

Pretpostavljena vrijednost je 25 milijuna kuna, kako navode iz Studentskog centra, a preciznije će se znati krajem godine, kada bude gotova sva projektna dokumentacija, dok se otvorenje menze predviđa krajem 2021. ili početkom 2022. godine. Kako projekt još nije napravljen, ne može se pretpostaviti koliko će koštati obnova.

Rekonstrukcija Bosanskog magazina koji će postati studentska menza i turistički interpretacijski centar

Rekonstrukcija Bosanskog magazina koji će postati studentska menza i turistički interpretacijski centar

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nositelji projekta su Veleučilište u Karlovcu i Studentski centar Karlovac, a projekt podržavaju Grad Karlovac i Karlovačka županija te svaki s 400 tisuća kuna financiraju dokumentaciju. Novac se planira povući i iz fondova EU-a te je iz Županije upućen zahtjev Ministarstvu državne imovine za darovanjem nekretnina.

Podsjetimo, stara zgrada bivše vojarne bana Josipa Jelačića pretvorena je u studentski dom koji je otvoren prije dvije godine. Tako su karlovački studenti dobili najmoderniji dom, izgrađen prema najnovijim tehnološkim standardima, sa 160 ležaja raspodijeljenih u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Nekoliko soba je opremljeno i za studente s invaliditetom i posebnim potrebama. Svaka soba ima svoj hladnjak, kupaonicu, LCD televizor i slično. Također, na svakom katu nalazi se opremljena čajna kuhinja s dnevnim boravkom te je uređena informatička učionica.

Ovaj projekt koštao je 21 milijun kuna, a financiran je iz vlastitih sredstava, fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!