EKOLOGIJA MARŽIĆ

Karlovački SDP: Županija kriva za opasni otpad

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.04.2009 21:21
  • Objavljeno 15.04.2009 u 21:16
Hale Ekologije Maržić u Draganiću

Hale Ekologije Maržić u Draganiću

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andreja Thomas

Županija sa stručnim službama krive su, po dokumentima kojima raspolaže SDP, što je tvrtka Ekologija Maržić dobila dozvolu za obradu opasnog otpada usred Draganića, i SDP će te dokumente predati državnom odvjetništvu, najavili su danas na tiskovnoj konferenciji predsjednik županijskog SDP-a i kandidat za župana Bruno Kurelić i tajnik županijskog SDP-a Stjepan Mikulandrić

KARLOVAC - Izdavanjem potvrda, koje, kako drže, nisu bile zakonite, Županija je pogodovala "Ekologiji Maržić" da kao ulagač naslijedi dozvole "Agrocroatije" koja se u tom prostoru u Draganiću bavila, među ostalim, prodajom umjetnog gnojiva, što podliježe posebnu postupku, ali to nije isto što i skladištenje i obrada opasnog otpada.

"Prijašnja djelatnost prodaje umjetnih gnojiva, opreme i alata nema veze s obradom opasnog otpada, pa se nameću dva logična odgovora: ili je županijski upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša toliko nestručan da ne vidi razliku između prodaje alata i obrade opasnog otpada, ili postoji zakulisna igra u kojoj je sve učinjeno s namjerom da se potiče privatni interes unatoč mogućim opasnostima i općem protivljenju građana Draganića, koji opravdano ne žele pogon s opasnim otpadom u središtu mjesta", rekao je Mikulandrić.

Kurelić i Mikulandrić predočili su novinarima dio dokumentacije, po kojoj je "Ekologija Maržić" u prošloj godini u Draganiću obradila 88 tona opasnog medicinskog otpada, a ove godine 12 tona. Oba podatka su službeni podatci Agencije za zaštitu okoliša, a problematični su, kazali su, kad se stave u kontekst radne dozvole i obavljenih inspekcija.

Naime, tvrtka je radnu dozvolu dobila 5. prosinca 2008., a na snagu je stupila dva tjedna poslije. Zato se u SDP-u pitaju kako je moguće da je tvrtka u zadnjih deset dana godine obradila tako veliku količinu opasnoga medicinskog otpada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi