75 POSTO PLAĆA VLADA, 25 POSTO PRIJEVOZNICI

Karlovački autobusi učenicima neće ništa naplaćivati!

31.08.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Sva četiri autoprijevoznika u Karlovačkoj županiji preuzet će 25 posto troškova prijevoza učenika pošto je Vlada RH odlučila da će se iz državnog proračuna finacirati 75 posto prijevoza svih srednjoškolaca čije je mjesto stanovanja udaljeno od škole više od pet kilometara, potvrdio je za Hinu župan Ivan Vučić

Jučer i danas karlovački župan Ivan Vučić održao je sastanke s prijevoznicima i načelnicima i gradonačelnicima u Karlovačkoj županiji kako bi se žurno utvrdili poslovi za provedbu vladine odluke o besplatnom prijevozu učenika.

Rekao je da su vlasnici autobusa pristali voziti sa 75-postotnom naknadom cijene jer očekuju da će se broj učenika koje će organizirano prevoziti s 1300 povećati na 3500, čime će prijevoz biti ekonomičniji.

Naime, dosad se sufinancirao prijevoz samo obiteljima 1300 učenika kojima je po članu obitelji prihod bio manji od 1500 kuna na mjesec. Ostali su plaćali puni iznos ili su se snalazili tako što su učenike prevozili osobnim automobilima. Neki su se učenici vozili biciklima ili su pješačili, a sada će se sigurno najveći dio njih koristiti školskim autobusima, rekao je Vučić.

Dodao je, međutim, da su on i gradonačelnici i načelnici prijevoznicima obećali da će im iz svojih proračuna 'refundirati razliku' ako njihov trošak prijevoza, uz ukalkuliranu zaradu, bude veći od srednje cijene u Hrvatskoj, koju će im priznati država. Ta je formula objavljena u Narodnim novinama i tek treba vidjeti hoće li prijevoznicima biti isplativa. Ako ne bude, u program besplatnog prijevoza učenika morat će se uključiti i županija te gradovi i općine.

Roditeljima koji su već platili mjesečne karte po starome modelu novac će biti naknadno vraćen, dogovoreno je.