ŽELJKA KARIN

Izvanredna presica u Splitu: Očekujemo eskalaciju; da se svi testiraju bilo bi barem pet puta više zaraženih

20.10.2020 u 14:36

Bionic
Reading

​Splitsko-dalmatinska županija bilježi rekordan broj od 160 zaraženih u zadnja 24 sata, a ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin tvrdi kako bi, da se svi testiraju, broj zaraženih bio pet puta veći.

"Da se svi testiraju broj zaraženih bi bio daleko veći, sigurno pet puta", ustvrdila je Karin na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu rekordnog broja zaraženih u županiji.

Dodala je kako je u zadnja 24 sata testirano 916 osoba, od kojih se 160 pokazalo pozitivnima na koronavirus, a pet ih je testirano izvan županije.

Zaraženo 12 časnih sestara iz doma kod Sinja

Navela je da je u Splitu najviše zaraženih, njih 63, među novozaraženima je i 12 časnih sestara iz doma u Košutama kod Sinja, a tri škole u županiji rade samo online.

U određenim školama u samoizolaciji su od dva do pet razreda, kao i na sveučilištu.

Među novozaraženima je četvero studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, na Medicinskom fakultetu ih je troje, Pomorski fakultet broji jednog novozaraženog djelatnika, a na Dentalnoj medicini zaraženo je dvoje studenata.

Zaražen 31 zdravstveni djelatnik

Karin je istaknula kako je u županiji koronavirusom zaražen ukupno 31 zdravstveni djelatnik, a 14 ih je u samoizolaciji.

Petero je zaraženih s jednog zbora, pozitivni su i jedan trener te igrač i igračica iz dva sportske kluba, dok je u Nastavnom zavodu samo jedna osoba u samoizolaciji.

  • +7
Zeljka Karin ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na tiskovnoj konferenciji Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Izvijestila je i kako je u splitskom KBC-u desetak zaraženih s istog odjela, zaražena su četiri liječnika, dok su ostali srednja stručna sprema.

Sve teže pohvatati kontakte zaraženih

Karin je upozorila kako je sve teže pohvatati kontakte zaraženih, pa računaju na pomoć drugih kolega, liječnika, sanitarnih inženjera, a napomenula je i kako su brojni zaraženi asimptomatski.

"Mi svaki dan očekujemo eskaliranje, vidite koliko je ljudi u samoizolaciji. Očekuje se i njihovo pobolijevanje, a sigurno se očekuju i novooboljeli u određenim institucijama gdje se ne pridržavaju mjera i na određenim okupljanjima jer se bolest jako brzo širi", izjavila je.

  • +29
Atmosfera ispred zgrade KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Vezano za skoro konstantan visoki broj zaraženih u Sinju rekla je da su tamo imali zaraženih u dva sportska kluba, potom njihovi kontakti, isto tako trgovački centar i njihovi kontakti, te je puno njih od obiteljskih kontakata.