SLOBODA GOVORA

Karikature Muhameda opet u švedskom tisku

10.03.2010 u 13:43

Bionic
Reading

Dan poslije policijskog privođenja skupine u Irskoj koja je planirala umorstvo švedskog karikaturista Larsa Vilksa jer je uvrijedio islam, švedski tisak u srijedu je ponovno objavio njegovu karikaturu proroka Muhameda prikazanog s tijelom psa

U znak potpore Vilksu, veliki švedski dnevnik Dagens Nyheter (DN) u uvodniku kritizira urotu kao napad na slobodu izražavanja.

'Lars Vilks nije jedini u ovome sukobu. Prijetnja njemu u konačnici je prijetnja svim Šveđanima', piše DN pozivajući švedsku pravnu državu da crtaču pruži 'svu potrebnu zaštitu'.


Napad na Vilksa 'cilja na jedno od naših najtemeljnijih prava, a to je sloboda izražavanja', piše DN.

Tabloid Expressen objavio je i karikaturu uz fotografiju autora te objasnio da je to 'učinio iz dva razloga: kako bi čitateljima omogućio uvid u taj sporni rad te radi obrane slobode izražavanja koja je sve više ugrožena'.

Spornu karikaturu prvi je 2007. objavio dnevnik Nerikes Allehanda, a skupina povezana s Al Kaidom ponudila je 100.000 dolara onome tko ubije karikaturista.

U utorak je irska policija uhitila sedmero muslimana osumnjičenih da su planirali Vilksovo umorstvo. Irska policija potvrdila je hrvatskom veleposlanstvu u Dublinu da je među sedam osoba uhićenih u utorak u Irskoj i jedan hrvatski državljanin.