SLOBODA GOVORA

Karikature Muhameda objavljene i u knjizi

30.09.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Nova knjiga o slobodi govora, koja između ostaloga sadrži i sporne karikature proroka Muhameda, puštena je u prodaju u Danskoj u četvrtak, pet godina nakon što su karikature koje su razbjesnile muslimanski svijet prvi put objavljene

Dvanaest karikatura prvotno je u rujnu 2005. objavio danski list Jyllands-Posten, potaknuvši time nasilne prosvjede u nekolicini muslimanskih zemalja nekoliko mjeseci kasnije.

Autor knjige Flemming Rose, urednik kulturne rubrike u Jyllands-Postenu koji je 2005. bio naručio karikature za članak o samocenzuri, rekao je da je napisao knjigu u kojoj u širem smislu raspravlja o slobodi govora.

Rose je na konferenciji za tisak uoči objavljivanja knjige rekao da 'karikature ne opravdavaju nasilje' te da 'to pitanje nije vrijedno nijednog ljudskog života'.

U knjizi isto tako opisuje svoja iskustva kao dopisnika iz Rusije, svoje razgovore s disidentima, a raspravlja i o umjetničkim djelima koja su kroz povijest izazivala kontroverze.

Danska je vlada uoči objavljivanja knjige objavila da strahuje od novih muslimanskih prosvjeda. Ministar vanjskih poslova sastao se s veleposlanicima iz 17 islamskih zemalja u pokušaju da se izbjegnu prosvjedi dok je istodobno vlada naglasila da želi zaštititi slobodu govora.