DJECA NISU E-GRAĐANI

Kardinalan propust pompoznog Vladina projekta

17.06.2014 u 07:41

Bionic
Reading

E-građanin, pompozno najavljen projekt Vlade koji bi napokon trebao u potpunosti informatizirati državnu birokraciju te online učiniti dostupnim dokumente poput rodnog lista, domovnice i slično, potpuno je zanemario jednu bitnu stavku – djecu. Za njihove dokumente i dalje vrijedi ona stara 'dobra' praksa: naoružaj se strpljenjem, biljezima i pravac – šalter

Iz Vlade kažu da je projekt pripreman godinama i da će svatko na portalu moći imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom, a bit će personaliziran po želji korisnika. U kategoriji 'svatko' nisu djeca. Naime, kada su njihovi dokumenti u pitanju, za roditelje i skrbnike i dalje će vrijediti staro pravilo – čekanje na šalterima.

Tvorci famoznog projekta e-Građanin u kategoriju građana nisu uključili djecu. Na naše pitanje mogu li roditelji i skrbnici preko svog računa imati uvid i printati dokumente djeteta, kažu: trenutačno ne. 'Sustav e-Građani u ovom je trenutku namijenjen za osobno korištenje. Stoga, ako je dijete mlađe od 15 godina, u ovom trenutku roditeljima nije omogućeno dohvaćanje dokumenata za njega', objašnjavaju.


Dakle, punoljetnost nije uvjet, jer je zbog činjenice da neka djeca od petnaeste godine rade, 'ovaj uvjet dogovoren na zamolbu institucija koje registriraju djecu za ostvarivanje nekih prava'. Projekt e-Građani pripreman je dugo, u njega su uloženi milijuni kuna. Realno bi bilo za očekivati da će biti pušten gotov proizvod. Realno da, možda negdje drugdje. U Hrvatskoj je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić u pogon pustila poluproizvod koji će se još godinama nadopunjavati.

To nam potvrđuju i iz Ministarstva uprave koje je nositelj projekta. 'Potrebno je još napraviti određenih tehničkih nadogradnji sustava da bi se omogućilo roditeljima dohvat podataka za djecu. To nam je jedan od prioriteta i planiramo to vrlo skoro realizirati. Roditelji bi trebali dobiti elektroničku punomoć da bi mogli koristiti sustav e-Građani i u ime djece, ali i drugih osoba za koje budu imali punomoć (npr. osobe lišene poslovne sposobnosti)', kažu za tportal.

Roditeljima je trenutačno dostupna jedna jedina usluga vezana za njihovu djecu, a to je e-Dnevnik. Na taj način roditelji mogu dobiti uvid u ocjene i izostanke svoga djeteta, no uz dodatnu kontrolu. 'Ova usluga je realizirana uz dodatnu kontrolu jer, nažalost, postoje slučajevi gdje prirodni roditelji ne vode brigu o djeci te nismo mogli dozvoliti automatski pristup u sustav svakom roditelju. Iz prethodnog razloga, u dogovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i CARNet-om, radi se dodatna kontrola te nakon što škola, to jest razredni nastavnik, napravi potvrdu, roditelju ili staratelju se omogućava pristup e-Dnevniku', kažu.

Nema djece? No to nije sve

Ovo je još jedna manjkavost sustava e-Građanin. Naime, da biste to postali, morate otići na šalter FINA-e, čekati u redu i potpisati dva papira. Time pada u vodu prava i osnovna korist e-Građana: nema papira i nema šaltera.

Usto, ova je usluga dostupna manjem broju građana: za nju je potreban internet koji, prema podacima Eurobarometra, ne koristi čak 40 posto hrvatskih građana. Pametni telefon, koji je također potreban za pristup, ima oko 16 posto ukupnog broja korisnika mobitela.