SJENA POLITIKE NAD HGK-om

Karamarkov čovjek na čelu antitodorićevske fronte

Damir Kuštrak i Luka Burilović

Damir Kuštrak i Luka Burilović

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Predstavljajući jučer svoj program za predsjednika HGK, Luka Burilović kazao je kako novi čelnik te institucije 'ne smije biti na nečijoj skrivenoj plaći', nego da mora biti neovisan o velikim koncernima i politici. Da se pridržavala njegovih pravila, Skupština HGK odbacila bi ne samo Agrokorova kandidata, na kojeg je u svom nastupu aludirao, nego i samog Luku Burilovića, s obzirom na to da je ovaj gospodarstvenik ujedno prvi čovjek HDZ-a u Vinkovcima

No Skupština HGK, konstituirana još u Vidoševićevo vrijeme, prepoznala je upravo njih dvojicu kao najbolje kandidate, da bi na kraju, u drugom krugu, Burilović prikupio najviše glasova. Kako ovaj HDZ-ovac misli biti neovisan, i time se sam uklopiti u svoj program, odgovorio je sinoć u Dnevniku 3, najavljujući zamrzavanje članstva u HDZ-u. Čuvanje Vinkovaca kao utvrde HDZ-a, što si je prije samo nekoliko mjeseci isticao kao sveti cilj prilikom Karamarkovog posjeta tom gradu, sada će prepustiti nekome drugome. 'Vlada je maćeha Slavoniji i nužni su prijevremeni parlamentarni izbori jer treba promijeniti vlast koja pokazuje i znakove nenarodne vlasti. Pokazat ćemo tim baštinicima komunista da smo bolji od njih!', tako je govorio staloženi poslovni čovjek Burilović, pridruživši se kao predsjednik GO-a HDZ-a šefu stranke u radikalnim ocjenama demokratski izabrane Vlade kao nenarodne vlasti.

Nezadovoljan njegovim izborom za šefa HGK sigurno je ministar Gordan Maras, ali i ostali zagovornici dobrovoljnog članstva, jer je u svom prvom nastupu Burilović stavio do znanja da ne misli mijenjati sustav naplate članarina. Tvrtkama će ponuditi toliko dobar servis da one neće žaliti zato što plaćaju članarinu. Zalaže se i za izradu zakona o gospodarskoj diplomaciji prema kojemu bi svako hrvatsko diplomatsko tijelo trebalo imati svog člana iz redova HGK. Bude li doista proveo tu ideju, jasno je da nema mjesta smanjenju broja zaposlenih, kao što je i sam jučer naglasio da HGK ima puno stručnih ljudi koje samo treba pravilno usmjeriti.

Tko je Luka Burilović?

Ovaj ekonomist je od 2008. predsjednik Uprave Sladorane. Tvrtka je u vlasništvu Viro grupe Marinka Zadra, jednog od najbogatijih Hrvata, inače financijera HDZ-a. U vrijeme Sanaderove vlade od 2004. do 2006. bio je pomoćnik ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Nakon odlaska Tomislava Čuljka preuzeo je 2012. Gradski odbor HDZ-a u Vinkovcima.

'Nema nam spasa. Možemo samo plakati jer ovim izborom ne mijenjamo smjer. To je izbor Vidoševićeve Skupštine', komentirao je u Jutarnjem listu rasplet u izboru za šefa HGK poduzetnik Branko Roglić, ne skrivajući da je navijao za Kuštraka. No zapravo ni njegov kandidat, barem u zaista kratkoj trominutnoj prezentaciji, nije ponudio zaokret u HGK-u. Možda je sačuvao adute za kasnije, možemo samo nagađati. Pred Skupštinom je o HGK-u govorio oprezno, kao o velikoj bazi znanja i svojevrsnom think-tanku, u kojem treba proizvesti stav o gospodarskim politikama prema vlasti i javnosti. Nije spomenuo neugodne stvari, promjene načina financiranja, propitivanje broja zaposlenih, samo je istaknuo da bi zadržao županijski sustav komora.

Razlog Burilovićeve pobjede čini se da valja tražiti u antitodorićevskoj fronti stvorenoj među Vidoševićevim skupštinarima. Ne treba zaboraviti da je uvijek nasmiješeni, odnedavno uhićeni šef Komore uspio svojevremeno razljutiti vlasnika Agrokora izjavivši slovenskim medijima kako 'iza Todorića i Tedeschija zapravo stoje banke', ciljajući na njihovu visoku zaduženost. Nakon toga su krenule glasine da ga oni žele smijeniti s čela HGK, no razlozi njegova odlaska osobne su i kriminalne prirode. Rezultati glasanja pokazuju da su Vidoševićevi skupštinari ostali 'antitodorićevskog' raspoloženja. 'Privatna gospodarska komora Ivice Todorića bila bi previše!', komentirao je u Večernjem listu neočekivani rasplet u HGK-u dopredsjednik Sabora Tomislav Čuljak, HDZ-ovac blizak Buriloviću. Iako je u prvom krugu imao više glasova od Burilovića, u drugom je Agrokorov potpredsjednik ostao kratak za 11 glasova pred HDZ-ovim kandidatom. I premda to liderima Kukuriku koalicije zvuči poput prvoaprilske šale, Karamarkov bliski suradnik od 1. travnja vodit će HGK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!