SAMO ŠTO NISU

Karamarko traži ujedinjenje od dva HDZ-a BiH

22.03.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je dva HDZ-a u BiH na ujedinjenje ističući kako se na taj način može ojačati položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini

'Mi pozivamo i voljeli bismo da se te dvije stranke opet ujedine. Postoji dobra volja dva vrha i mislim da se to kapilarno treba prenijeti', rekao je Karamarko u četvrtak navečer novinarima u Mostaru, gdje je sudjelovao na manifestaciji Večernjakova pečata.

Dodao je da bi ujedinjenje potaknulo i rješavanje položaja Hrvata u BiH.

'Pravu snagu hrvatskoga naroda može se tek osjetiti kad se te dvije stranke ujedine. Mislim da ćemo tako lakše rješavati probleme', dodao je predsjednik HDZ-a, koji je u Mostaru razgovarao s predstavnicima dva HDZ-a.

Izrazio je zabrinutost zbog položaja Hrvata u BiH ističući da je upoznat i o problemima s promjenom vlasti u entitetu Federaciji BiH, u koju bi trebali ući predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

'Zabrinuti smo i mi se skrbimo o sudbini Hrvata u BiH definitivno, kao i njihovom statusu. BiH je domovina i hrvatskoga naroda i mi Hrvati koji živimo u Hrvatskoj volimo BiH i zbog naših sunarodnjaka koji ovdje žive u BiH', rekao je Karamarko.

Do raskola HDZ BiH i osnivanja HDZ-a 1990. došlo je 2006. godine na stranačkome Saboru, kada je za predsjednika izabran Dragan Čović, a novu stranku odlučio uspostaviti Božo Ljubić i skupina nezadovoljnih dužnosnika koji su se usprotivili i prijedlogu ustavnih promjena koje je predložila američka administracija. U dva navrata se pokušavalo posredovati u ujedinjenju dviju stranaka, no to nije uspjelo. Ove dvije stranke su nakon sudjelovanja u različitim koalicijama u vlasti, ponovno uspostavile savez i potpisale međustranački sporazum 2011. godine otkada zajednički djeluju.