OČITOVANJE ODVJETNIKA

Karamarko (još) nije tužio Josipa Manolića

07.07.2015 u 09:08

Bionic
Reading

Ni nakon više od mjesec dana nema najavljene tužbe predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv Josipa Manolića, bivšeg premijera i jednog od najbližih suradnika bivšeg predsjednika Franje Tuđmana. Za 'Novi dan' televizije N1 uživo je to komentirao Veljko Miljević, Karamarkov odvjetnik

Potvrdivši da tužba protiv Manolića još nije podnesena, Miljević je podsjetio da je zakonski rok tri mjeseca od dana počinjenja djela, tj. od trenutka kada je privatni tužitelj saznao za to.

'Prošlo je tek mjesec dana od toga. Dovoljno je to što je u zakonskom roku od 30 dana zatražen od Nacionala ispravak informacije od 2. lipnja. Vrlo vjerojatno će ići isti zahtjev za informaciju objavljenu 16. lipnja u kojoj bivši djelatnik Udbe govori o istom predmetu. U zakonskom roku će biti podnesena tužba koja mora biti dobro pripremljena. Imamo još puno vremena', rekao je Miljević za N1

Odvjetnik napominje da je prvenstveno bilo potrebno 'izabrati sav materijal koji je objavljen u medijima o ovom slučaju'.

Potreban dodatan trudza tužbu

'Taj materijal je prije 20-ak dana izdvojen i pripremljen za pojedine pravne zahvate. Moj ured je sudjelovao u zahtjevu za ispravkom ovih informacija u Nacionalu. Hoće li tužba biti podnesena prije 15. ili 20. srpnja ili 20. kolovoza, savršeno je isto jer nijedna tužba neće biti stavljena u proceduru prije 1. rujna, tj. nakon godišnjih odmora', objašnjava Miljević.

Upitan je li moguće da tužbe ipak ne bude, kazao je da to ovisi o Karamarku.

'O Karamarkovoj volji ovisi kada ću i na koji način podnijeti tužbu. Posljedica podnošenja tužbe je potpuno ista pa mi se ne da natrpavati dodatni teret. Sama privatna tužba u nekoj nevažnoj situaciji može se brzo napisati, ali u ovom slučaju potreban je dodatan trud za tužbu koja će biti uložena do kraja zakonskog roka', zaključio je Miljević.

Manolić se priprema za sud

Svoj sukob s Karamarkom opet je komentirao i sam Manolić, rekavši da bi bilo jednostavnije da je Karamarko ustrajao na poziciji da je 80-ih surađivao s tajnim službama jer je smatrao da se 'sistem može mijenjati iznutra mnogo efikasnije i brže nego što se može iz opozicije, samo izvana'.

'Radi se o partiji 80-ih godina, kada su demokratske snage unutra već stvarale prostor za demokratski razvoj hrvatske države... Tada je i Karamarko stupio u suradnju s komunističkom partijom. To je normalno. Ako ste prihvatili suradnju s Udbom kao zaštitnikom te organizacije, najrepresivnijim dijelom tog sustava, onda ste prihvatili i suradnju s partijom', zaključio je Manolić, koji se priprema za sudski obračun, za N1.