OBJAVA U SHERATONU

Karamarko i Petrov potvrdili: Orešković je novi mandatar

23.12.2015 u 17:50

Bionic
Reading

Šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov potvrdili su da za nestranačkog mandatara predlažu Tihomira Oreškovića, objavili su na konferenciji za novinare nakon što je završio sastanak Domoljubne koalicije i Mosta

16:00 'Moramo naći program, dobili smo iskusnog čovjeka za mandatara koji ima puno takvih sličnih poslova iza sebe. Odlučivat ćemo zajedno na pravi način i dati prednost struci. Znamo da je Hrvatska iznad svega i za gospodarski razvoj nam je bitna takva osoba, a ne netko koga bismo voljeli u svom srcu', kazao je Karamarko, a Petrov se nadovezao: 'Iako se licitiralo različitim funkcijama prioritet nam je da nam premijer bude nestranačka stručna osoba. Nadam se da će takva osoba znati naći svoj tim. Postojat će takvi prijedlozi i za resore. Bitno je da nam osobe budu stručne. Smatramo da smo napravili odličan posao odabirom mandatara'.

Karamarko i Petrov su uvjeravali novinare da se ni o ministarstvima, ni o njihovom broju nije govorilo, a Petrov je samo kazao da može biti riječ o smanjenju njihova broja. karamarko i Petrov su kazali da će potpredsjednici biti jake stranačke osobe. Karamarko je ponovio da imaju 78 potpisa, a tvrdi i dalje da to nije konačan brojka te da će im prići još neki, a i konzultacije još traju. 'Ali morate znati da je ovo veliki pomak u hrvatskom političkom životu, da su se predsjednici dviju stranaka dogovorili da nijedan neće biti od njih mandatar, nego da će to biti nestranačka osoba', naglasio je šef HDZ-a.

Petrov je dodao da je suradnja s Domoljubnonm koalicijom u zadnja 24 sata bila jako dobra i on je uvjeren da će buduća Vlada biti uspješna. Inače, i dalje uporno ponavlja da nije riječ o koaliciji, nego savezu te je kazao da su se složili oko Oreškovića kao prijedloga Domoljubne koalicije koja je s njim (Oreškovićem - op.a.) već ranije razgovarala o toj mogućnosti te da će Oešković formirati stručni tim. 'Gospodina Oreškovića su kontaktirali iz Domoljubne koalicije prije nekoliko mjeseci jer su tražili stručne osobe za poslove koje se treba odrađivati poslije izbora, poslove Vlade nakon izbora. Nakon izbora, Most je postao faktor za odlučivanje i nama je to bilo drago jer smo htjeli nestranačku osobu', kazao je Petrov, dodajući da je Orešković barem psihološki pripremljen za tu funkciju.

Koje će biti uloge Karamarka i Petrova u budućoj vlasti, dvojac zasad odbija otkriti. Upitan znači li da će da će Most ostati u Saboru kad su izabrali stručnog premijera, koji će birati stručne suradnike, Petrov je odvratio: 'Birao se mandatar, a sve ostalo će biti kasnije. Ne želim ispasti osoba koja govori neistinu'. Međutim, novinari su ga podsjetili da je Most s koalicijom Hrvatska raste razgovarao o APIS-u, HNB-u i ostalim pozicijama u državnim ustanovama, a da sada s Domoljubnom koalicijom idu dogovarati sve ispočetka. 'Razgovarali smo o mjestima gdje imamo stručne osobe. Definirali smo i da će se stvari dogovarati konsenzusom, ne samo pri odabiru mandatara, nego i drugim uredima i organizacijama. Kad smo otvarali priču, dogovorili smo se o mjestima gdje imamo stručne osobe. Nismo stavili broj 8 ili 14 zato što želimo napraviti svoj plijen, nego zato da ponudimo svoje ljude', uvjerava Petrov.

14:00
Naš kandidat bit će poznat oko 16 sati, a kod predsjednice idem u 17.30, rekao je Tomislav Karamarko.

'Mislim da će ime mandatara pozitivno odjeknuti, ali neću ga sada reći. O mojoj funkciji ćemo se još dogovoriti, bitno je da se ne osramotimo kod građana. Ovo je prešlo sve granice', kaže Karamarko i dodaje da nije važno tko će imati kakve funkcije. 'Zar mora nešto biti? Moramo biti pošteni i domoljubi', rekao je..
Na pitanje koje je jutros postavio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, u čije je ime nosio potpise predsjednici jučer kratko je rekao.

'Jučer smo samo pokazali da imamo većinu, a danas ćemo odnijeti potpise za mandatara'.

Mirko Kovač
, međunarodni tajnik HDZ-a, u jutrašnjoj radio emisiji 'U mreži Prvog' je rekao kako je mandatar dogovoren, ali nije želio otkriti ime. Ali ipak je otkrio kako se radi o iskusnoj osobi, iz poslovnog svijeta.

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija, radi se o Damiru Vanđeliću. On je član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a dolazi i svijeta biznisa. Naime, Anđelić je investicijski direktor Adris grupe. Top menadžer jedne od najvećih domaćih kompanija ujedno je hrvatski branitelj i bivši logoraš iz Gline.

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ počela je sa zakašnjenjem jer se čekalo 45 minuta Karamarka.

"Razgovaramo, mislim da ćemo se dogovoriti. Most imaju Vijeće koje upravo traje, mi isto, i dogovorit ćemo se. Bio bih neozbiljan kad bih rekao imena sada', rekao je šef HDZ okupljenim novinarima.

Na pitanje hoće li mandatar biti nestranački čovjek ili netko tko će imati jači legimitet Karamarko je izjavio:

'Želite reći da nestranački nema legitimitet? Vi to meni Milanovićeve teorije neke širite ovdje?! Ma dajte molim vas. Ajde dogovorit ćemo se kasnije'.