slobodni govori

Kapulica: Milanović postao glasnogovornik Putinovih interesa na zapadu

01.02.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica izjavio je u srijedu kako predsjednik Republike Zoran Milanović ne odustaje od svoje potpore Rusiji te je postao glasnogovornik Putinovih interesa u zapadnom svijetu, a izjavom o Kosovu izaziva destabilizaciju na jugoistoku Europe

"Predsjednik RH ne odustaje od svoje potpore Rusiji, postao je glasnogovornik Putinovih interesa u zapadnom svijetu, gotovo pa istureno krilo Wagnera na tlu Europe", rekao je Kapulica (HDZ) tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Kapulica kaže kako Milanović doslovnim ponavljanjem riječi Putinovih propagandista "briše suze ruskom medvjedu maramicom natopljenom krvlju ljudi koji se bore za svoju slobodu tješeći ga da Ukrajina neće dugo".

Smatra i da nas takva Milanovićeva politika želi dovesti u poziciju Vučićeve Srbije i Republike Srpske jer Rusiji odgovara bilo kakva destabilizacija na jugoistoku Europe. "Što su njegove nedavne izjave o otetom Kosovu nego izazivanje destabilizacije", upozorio je.

Lekaj Prljaskaj: Milanović se treba javno ispričati i povući izjavu o Kosovu

Nezadovoljstvo Milanovićevom izjavom o Kosovu izrazila je i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske nacionalne manjine. Uvjerena je da predsjednikova nepromišljena i neutemeljena izjava neće utjecati na dobre odnose Hrvatske i Kosova, koji su sve bolji. Smatra da bi se Milanović trebao javno ispričati i izjavu povući.

Lekaj Prljaskaj podsjetila je kako su u Domovinskom ratu sudjelovali i mnogi Albanci s Kosova, a poginulo ih je 87, 304 su ranjena dok je njih 229 umirovljeno u statusu vojnih invalida.

Milošević: Samo jedan, a ne 15 slučaja poziva na mobilizaciju iz Srbije

Osvrćući se na prozivke da hrvatski policajci s dvojnim državljanstvom dobivaju pozive na mobilizaciju iz Srbije, Boris Milošević (Klub SDSS-a) upozorio je da se te policajce proziva samo zbog jednog slučaja čovjeka koji je pogriješio u postupanju s administracijom i zato snosi posljedice jer je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Pojasnio je da osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti pripadnik MUP-a i može proći sigurnosnu provjeru te da se taj problematičan slučaj institucionalno rješava.

No, upozorio je i kako je neprovjerena informacija da ima 15 takvih slučajeva. "Ta totalno neprovjerena informacija se uhvatila u medijima kao utvrđena činjenica i na tome se nažalost 'jaši'. Ide se tako daleko da se onda prozivaju ne samo policajci koji imaju i srpsko državljanstvo nego svi građani RH koji imaju srpsko državljanstvo", upozorio je Milošević.