BROD NAPUSTIO PRIJE PUTNIKA

Kapetan kruzera uhićen zbog višestrukog ubojstva

15.01.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Kapetan talijanskog kruzera Costa Concordia napustio je brod u petak navečer prije evakuacije zadnjih putnika, izjavio je u nedjelju tužitelj zadužen za istragu na tv postaji SkyTG24. Prema posljednjim informacijama u havariji Costa Concordije poginule su tri osobe, a traje potraga za više od 40 nestalih nakon ove teške pomorske nesreće

Na upit je li Francesco Schettino, uhićen u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda, "napustio brod prije nego su svi putnici evakuirani", tužitelj Francesco Verusio sa suda Grossetto odgovorio je: "Nažalost, moram potvrditi tu okolnost".

Tužitelj je kazao da "ruta kojom je brod plovio nije bila dobra", dodajući da je "kapetan bio u kapetanskoj kabini" te "stoga odgovoran za operacije".

Sud istražuje i "eventualnu odgovornost drugih osoba" uz njega i njegova prvog časnika palube Cira Ambrosia

Glede eventualnog manjkave pripreme posade, Verusio je rekao da se "radilo o sustavu zapovijedanja koji nije funkcionirao kako je trebao".

Nastavlja se potraga za preživjelima s kruzera

Talijanski vatrogasci su u nedjelju užurbano nastojali spasiti osobu čiji "glas se čuo" na jednom od mostova kruzera Costa Concordia koji leži na boku ispred otoka Giglio u Tirenskom moru gdje se nasukao u petak navečer.

"Čuli smo glas u dijelu broda koji izvire iz mora", kazao je Luca Cari, glasnogovornik vatrogasaca, ističući da spasioci čuju buku i zvukove od 7 sati ujutro.

Cari je kazao da glas dolazi iz "zone smještene na mostu broj 3" nasukanog broda u čijoj su nesreći tri osobe poginule a 40 ih je ozlijeđeno, među kojima dvije teško.

Nakon čudesnog spašavanja 29-godišnjeg južnokorejskog para na medenom mjesecu, potraga je nastavljena cijelu noć sa subote na nedjelju.

Broj nestalih ili eventualnih preživjelih u nedjelju se smanjio na 38 ili 39, prema lokalnim vlastima.

Više od 4000 spašenih osoba premješteno je u subotu s Giglia u luku Santo Stefano te potom upućeno prema svojim odredištima u Italiji i inozemstvu.

U havariji broda nije stradao nijedan hrvatski državljanin. 102 hrvatska putnika vratilo se do nedjelje ujutro uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i agencija preko kojih su otišli na krstarenje u domovinu. Preostao je još određeni broj ljudi koji su išli svojim vozilima ili su bili članovi posade. Prema podacima ministarstva, to je manji broj od dvadesetak osoba koji će tijekom dana u Trstu izvaditi putne listove i onda se vratiti svojim kućama.

U nesreći talijanskog kruzera Costa Concordije prema posljednjim podacima poginule su tri osobe, ozlijeđeno je više 40 i traga se za još 40-ak ljudi.

Putnički brod dugačak 290 metara na kojemu je bilo više od 4200 putnika i članova posade nasukao se na sprud pokraj otoka Giglio u Tirenskom moru.

Do nesreće je došlo u petak u 20 sati, u vrijeme kada su putnici bili na večeri. Na obalu su evakuirani čamcima za spašavanje i na brodovima koji su se našli u blizini. Cijela operacija spašavanja trajala je do 2,30 ujutro u subotu. Istraga o nesreći je u tijeku, a kapetan kruzera Francesco Schettino, koji je napustio brod prije evakuacije zadnjih putnika, uhićen je u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda.

Costa Concordia isplovila je iz Savone na krstarenje Sredozemljem s planiranim zaustavljanjem u Civitavecchiji, Palermu, Cagliariju, Palma de Mallorci, Barceloni i Marseilleu prije povratka u matičnu luku.