SVJEDOČANSTVO ČLANA POSADE

Kapetan je iskočio iz tonućeg kruzera u čamac za spašavanje

11.11.2013 u 17:27

Bionic
Reading

Francesco Schettino, kapetan kruzera Coste Concordije koji se u siječnju 2012. nasukao i djelomično potonuo kod toskanskog otoka Giglija, pri čemu su poginule 32 osobe, 'skočio je' u čamac u spašavanje dok je brod tonuo, izjavio je u ponedjeljak u nastavku suđenja jedan od kadeta, član posade kruzera

'Pronašli smo čamac za spašavanje. Skočio sam unutra, Schettino je to učinio nešto prije mene', posvjedočio je na sudu u Grossetu kadet Stefano Iannelli. Obrana opetovano tvrdi da je kapetan 'skliznuo' u čamac za spašavanje s mosta kruzera koji je tada bio nagnut za 90 stupnjeva.

'Formirali smo ljudski lanac kako bismo izbjegli klizanje', nastavio je Iannelli opisujući kaos na brodu nakon što je udario u hrid. Također je kazao da su nakon što je čamac pao u vodu iz mora izvadili nekolicinu putnika koji su plivali.

Suđenje za brodolom Concordije započelo je sredinom srpnja. Kruzer težak 114.500 tona kojim je zapovijedao Schettino udario je u podmorsku hrid i djelomično potonuo.

Na brodu je bilo 4.229 ljudi, među kojima 3.200 turista. Schettino je odgovoran zbog približavanja obali i nepravodobne evakuacije, a njegovi odvjetnici misle da se sva odgovornost ne može pripisati samo njemu.

Kapetanu se sudi zbog višestrukog ubojstva iz nehata, napuštanja broda i štete nanesene okolišu. Petero kapetanovih suoptuženika u srpnju se nagodilo sa sudom i dobilo blaže kazne, od dvije godine i deset mjeseci do godine i šest mjeseci zatvora za više ubojstava iz nehata, no Schettino je bio izuzet iz takve presude pošto je tužiteljstvo dalo negativno mišljenje.