kaos u zagorju

[FOTO] Policija uručila prekršajni nalog roditeljima koji djetetu brane nošenje maske, oni ga odbili primiti, pa im je zataknut za brisač

14.09.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Učenik Osnovne škole Krapinske Toplice, čiji se roditelji protive tome da on nosi masku u školi, i u utorak je došao na nastavu bez maske, ali je ubrzo napustio zgradu te uči s roditeljima na školskom dvorištu. O svemu je obaviješten Centar za socijalnu skrb, a na lice mjesta stigli su policija, župan Željko Kolar i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Policija je oko 13.30 sati uručila prekršajne naloge roditeljima učenika, no kako nisu htjeli potpisati njihov primitak, policijski službenici su ih zataknuli za brisač njihovog automobila

Učenik je u školu jutros došao s roditeljima, koje je ravnatelj škole Samson Štibohar pozvao na razgovor.

'Pozvao sam roditelje da mirno u mojoj kancelariji riješimo situaciju. Naravno, uz poštivanje nošenja maske u zajedničkom prostoru hodnika do moje kancelarije. Ukoliko smo cijepljeni, ne moramo imati masku, ukoliko ne, onda ćemo poštivati epidemiološku situaciju i preporuke. Oni su to odbili', izjavio je ravnatelj za Hinu.

  • +5
Drama ispred Osnovne škole Krapinske Toplice i dalje se nastavlja, stigla policija i župan Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Za Dnevnik.hr ispričao je da su se prosvjednici okupili nešto prije osam sati.

'Došli su roditelji u pratnji svojih istomišljenika. Kad smo vidjeli da ih je više, obavijestili smo policiju. Nakon dolaska policije, skupina ljudi je maknuta iz dvorišta škole', rekao je ravnatelj Štibohar, ističući da prosvjednici vrijeđaju roditelje, snimaju maloljetnu djecu, a neki od njih ih čak i povlače za rukav, zbog čega se djeca boje prolaziti kraj njih. 'Imamo djecu kojima pozli. Ovo nije normalno', kazao je uzrujani ravnatelj.

Precizirao je da je jednoj djevojčici pozlilo u školi i ona je molila da netko izađe van do njezine mame jer se ona boji zbog prosvjednika. 'Situacija nije ugodna, no mi se nosimo sa njome najbolje što možemo', rekao je Štibohar za Zagorje.com.

  • +6
Srećko Sladoljev u ponedjeljak je bio pred OŠ Krapinske Toplice; postavljeni zaštitari Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Dječak kojem roditelji brane ulazak u školu bez maske učenik je osmog razreda. ''Reagira sukladno onome što mu kažu roditelji. Postaje već rezolutno, smije se...', rekao je Štibohar i dodao da je obaviješten i Centar za socijalnu skrb.

'Nadam se da će institucije obaviti svoj posao, zaštitari su tu do daljnjeg', istaknuo je.

Kolar: Učenik je lani bez prigovora nosio masku

U dvorište škole, javlja portal Zagorje.com, došao je i poznati živozidaš Ivan Pokupec držeći u ruci kaznenu prijavu i u prolazu je nešto dobacio županu Željku Kolaru koji je posjetio školu. Kolar mu je rekao da ni on ni nitko tko prosvjeduje nije dobrodošao u krug škole jer tako i zakon nalaže.

'Razgovarao sam s roditeljima učenika osmog razreda koji ne želi nositi masku. Rekao sam im da ako njihovo dijete ima zdravstvenih problema, neka donesu liječničku potvrdu i da ćemo to onda riješiti. Na to su mi odgovorili da je njihov sin zdrav, samo da ne želi nositi masku. Nadam se da će se otac Kristijan Gaćina predomisliti jer rade najveću štetu svojem djetetu', istaknuo je župan Kolar, otkrivajući da je isti učenik prošle godine bez ikakvog prigovora nosio masku.

Prosvjednici na autobusnoj stanici

Prosvjedovanje kraj škole kažnjivo je s pet do dvadeset tisuća kuna.

Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske su za Dnevnik.hr rekli da se istomišljenici koji se protive nošenju maski u školu nalaze 100-tinjak metara od same škole, na autobusnoj stanici.

  • +2
Zaštitari ispred škole u Krapinskim Toplicama Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Sve je pod kontrolom. Policija cijelo vrijeme provodi kriminalističko istraživanje', kazali su iz policije.

Hina je ranije javila da se pred školom i danas okupilo desetak građana koji roditeljima daju podršku u zahtjevu da djeca ne nose maske. N1 javlja da gotovo nitko od prosvjednika nije iz Krapinskih Toplica.

Nakon što su ušli u školsko dvorište pozvana je policija te su se, bez incidenta, udaljili iz školskog dvorišta.

Pravobraniteljica: Zabrinuta sam

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević rekla je za N1 da je stigla u Krapinske Toplice jer je zabrinuta s ovom situacijom koja se događa već nekoliko dana.

'Važno je reći da ćemo vidjeti i pokušati da se ova situacija i smiri. Ono što treba reći je da su pravila ponašanja u školi trenutno regulirana aktualnim dokumentom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a njime se štiti zdravlje, koje je sada primarno za sve u školi, a prema tome i svih učenika u školi', rekla je.

  • +4
Fuchs u Krapinskim Toplicama Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

'Treba skrenuti svima pažnju da je važno da smo svi odrasli podrška djeci u prevladavanju ovih izazovnih mjera i pridržavanju epidemioloških mjera koje nam mogu pomoći da se održi škola uživo. Bez obzira na stavove roditelja i osjećaj zamora koji je ova pandemija kod mnogih izazvala, važno je da djeci budu podrška i da djecu informiraju i da ih svakako ne podržavaju u kršenju pravila škole jer to sigurno nije u najboljem interesu djece', rekla je pravobraniteljica.

Najavila je da će razgovarati s ravnateljem i stručnim službama. 'Trebaju se svi uključiti, i druge nadležne institucije i treba dijalogom doći do rješenja ove situacije', rekla je Pirnat Dragičević.

Mayer: To je svinjarija

Učenikov otac, koji tvrdi da njegovu sinu maska smeta za disanje te da mu u školi ne dopuštaju da bez nje prolazi kroz zajedničke prostorije, prošlog tjedna pozvao je na prosvjed te je u petak nekoliko osoba koja se protive nošenju maski upalo u školsku zgradu.

Epidemiologinja Dijana Mayer jutros je za N1 oštro komentirala situaciju u Krapinskim Toplicama.

'To je nedopustivo, svinjarija. Prošle godine su maske bile preporučene za cijelu nastavu od 5. do 8. razreda. Ove godine smo napravili drastičan rez i popustili mjere, maske se nose u školama u hodniku, od ulaza do učionice. Raditi ovakve performanse za masku koja se nosi 3-5 minuta… Za tako malo vremena imati tolike neugodnosti zaista je nedopustivo, to se ne može tolerirati', kazala je Mayer.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Zbog incidenta je u ponedjeljak u Krapinske Toplice došao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar Fuchs rekao je da prosvjedima nema mjesta u školskim objektima i ispred njih te da pravila, bez obzira na mišljenje, vrijede za sve.

Fuchs je najavio nadzor školskih objekata i dječjih vrtića radi sigurnosti djece i djelatnika.

Ravnatelj škole jučer je rekao da je roditelje uputio da je, na temelju svega što su iznijeli, jedino rješenje liječnička potvrda o izuzeću nošenja maski.