BURA U PETAK

Kaos u Saboru: Pernaru opomena, Bunjac izvrijeđao zastupnike, sukobili se Bulj i Maras

10.03.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Iako je saborska rasprava o Zakonu o izvlaštenju uglavnom protekla u mirnim tonovima, pred sam kraj, uoči podnevnog glasovanja atmosfera se ipak ugrijala, a letile su i opomene

Prvu opomenu zaradio je Ivan Pernar, kada se počeo derati iz klupe. 'Htio bih ovom prilikom ukazati na sve žrtve izvlaštenja tijekom komunističke vladavine koje nikada nisu dobile adekvatnu kompenzaciju, odnosno adekvatno obeštećenje za oduzetu imovinu. Već je država diskriminirajući odlučila vratiti samo Katoličkoj crkvi oduzetu imovinu, a sve druge građane ignorirati čime ih je dovela u nejednak položaj, tim više što Katolička crkva ionako ima najviše nekretnina na svijetu. To je najbogatija institucija. Mnogim građanima bi povrat djedovine, odnosno obeštećenje za nju dobro došao', rekao je Pernar.

'Kolega Pernar, ovdje u parlamentu naravno možemo govoriti svašta, i neistine, i laži i tako dalje. Ovo što ste sad rekli nije istina. To naprosto nije istina, Hrvatska je obeštetila dobar dio ljudi, ne previše pravično, puno manje nego što im je komunistička vlast oduzela', poručio je Pernaru predsjedavajući Željko Reiner. No Pernar se u međuvremenu počeo derati iz saborskih klupa.

'Nemojte se derati s mjesta. Kolega Pernar, izričem vam opomenu', rekao je Reiner Pernaru koji se nastavio derati.

Drugu opomenu zaradio je pak Branimir Bunjac, i to uoči glasovanja, kada se sabornica već napunila. Naime, zadnje izlaganje uoči glasovanja imao je SDP-ov Gordan Maras, kojeg se jedva čulo od žamora zastupnika. Maras je najprije rekao da mu je čast govoriti pred punom sabornicom, no zbog prevelike buke, ipak je promijenio mišljenje.

Odmah se na to nadovezao Bunjac koji je imao štošta reći o kolegama iz saborskih klupa. 'Zastupnike ne zanima što imate reći... Došli su tri minute prije glasovanja u podne. Došli su glasovati 15 minuta pa idu kući. To je sramota za ovaj parlament i ne zaslužujete 15, 12 tisuća kuna plaće', obrušio se Bunjac.

Drugim zastupnicima Bunjac je poručio da su 'poslušnici i beskičmenjaci koji ispunjavanju zahtjeve svojih šefova'. Odmah je reagirao predsjednik Sabora Božo Petrov, oštro ga opomenuvši zbog vrijeđanja.

'Ne treba generalizirati', odgovorio je Bunjcu Maras. 'Ja volim izlagati pred punom sabornicom, zbilja osjećam pozitivnu energiju, i vidim zainteresiranost nekih zastupnika kao što je kolega Milinović, evo kako me gleda pažljivo, ili kolega Kovač, i znam da njih zanima što ću ja reći. Naravno da neki zastupnici imaju malo manju pažnju, jednostavno u svojim su mislima, u kampanji, kao što su recimo gospodin Bulj ili Grmoja... Oni razmišljaju, dolje već imaju određene aktivnosti. I ja to razumijem. Ono što bih ja htio zamoliti za ubuduće, ako se dogovorimo da je glasovanje u 12, zbilja je teško diskutirati kada je takav žamor u Saboru, da prekinete i da nakon toga nastavimo raspravu najnormalnije', kazao je Maras.

Izazvalo je to odmah reakciju Bulja. 'Kakva opsjednutost zastupnika Marasa mojim imenom', poručio je Bulj i prozvao SDP-ovca da nema hrabrosti izići na lokalne izbore u svojoj sredini.

'Da sam iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, odmah bih prihvatio kandidaturu protiv vas dvojice, ne mogu izgubiti', rekao je Maras.

Nikola Grmoja i Bulj nastavili su dobacivati iz klupe, na što su obojica dobila upozorenje Petrova.

Iako je Petrov pokušao primiriti situaciju, za riječ su se počeli javljati i drugi zastupnici.

'Vi ste ti koji dižu, ali i ruše dignitet Hrvatskog sabora i ove sabornice', upozoravao je Petrov više puta zastupnike koji su se pokušavali nadglasati i oteli se kontroli.