NEMA ZABAVE u SABORU

Zastupnici dobili crno na bijelo upute za nove tablete, hoće li ih znati koristiti?

09.03.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Saborski zastupnici dobili su tablete koje zbog zaštitnih kodova mogu koristiti samo unutar Sabora. Imaju pristup saborskoj Wi-Fi mreži, službenoj pošti, bazi Edoc, internom portalu i stranici www.sabor.hr. Navodno nije moguće ništa drugo instalirati. Došli smo u posjed uputa

'Zastupnici mogu preuzeti svoje tablete koji će se za sada moći koristiti samo unutar Sabora', najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. 'Namjera mi je učiniti rad Hrvatskog sabora efikasnijim i bržim što se tiče protoka informacija i smanjiti administraciju. Hrvatski sabor i državna uprava moraju ići u korak s novim tehnologijama i koristiti tehnološka pomagala koja će omogućiti kvalitetniji rad', rekao je Petrov.

Kako doznaje tportal, zastupnici su uz tablet računala od saborskog tajništva dobili i kratke upute u kojima, između ostalog, stoji kako je tablet predviđen za 'podršku obavljanju zastupničke dužnosti' te kako 'tehnički nadzor nad tabletima...' - koji obavlja saborska informatička služba - '...ni na koji način ne uključuje pristup korisničkim podacima na uređaju'.

Kako bi otključali svoje tablet računalo, zastupnici moraju unijeti PIN. Inicijalno je postavljen kao zadnje četiri znamenke inventarnog broja. Nadamo se da će odmah promijeniti, što u uputama i preporučuju.

Zastupnici imaju pristup samo saborskoj Wi-Fi mreži, službenoj pošti, bazi Edoc, internom portalu i stranici www.sabor.hr. Nije moguće ništa drugo instalirati, tvrde u uputama.

Petrov je novinarima objasnio kako su tableti 'potpuno domaći proizvod' pa vjeruje kako se time 'podupire otvaranje novog puta u razvoju digitalnog društva u Hrvatskoj'.

'Želja nam je da se prijenosni alati kao što je tablet koriste za rad. To nije dječja igra ili za zabavu negdje u kući, ovo treba služiti za rad i zbog toga smo limitirali mogućnost korištenja, odnosno spajanja na internet izvan Hrvatskog sabora, a oni tablet mogu koristiti i raditi na njemu nakon što downloadiraju sve potrebne dokumente bilo gdje', rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li svi zastupnici znati koristiti tablete predsjednik Sabora odgovorio je kako vjeruje da su svi upoznati na koji način funkcioniraju tableti pa tu neće biti potrebna prevelika edukacija. 'Naravno da Sabor ima svoju informatičku službu i vrlo rado ćemo izići u susret svima', rekao je šef parlamenta.