KONVOJ SLOBODE

Kaos u Ottawi: Kamiondžije blokirali grad, žena pleše na grobu vojnika, Srbi peku prase na ražnju, premijer evakuiran

31.01.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika priključile su se takozvanom Konvoju slobode u kanadskoj prijestolnici Ottawi

Vozači kamiona koji prelaze američko-kanadsku granicu izišli su na ulice Ottawe, glavnog grada Kanade koji je već drugi dan u blokadi. Prosvjeduju zbog cjepiva.

Dogodilo se i nekoliko incidenta, navela je policija na svojem Twitteru. Objavljeno je da se pojavila zastava sa svastikom, ali i snimka žene koja pleše na grobu nepoznatog vojnika, javlja BBC.

Policija Ottawe objavila je na svojem Twitteru kako je u tijeku 'nekoliko istraga' o 'skrnavljenju' brojnih spomenika u glavnom gradu, kao i 'prijetećem, nezakonitom, zastrašujućem ponašanju policije, gradskih radnika i drugih pojedinaca i šteta na gradskim vozilima'.

Širom grada vozači kamiona su blokirali ulice oko zgrade kanadskog parlamenta. Gradonačelnik Ottawe Jim Watson rekao je da su neki prosvjednici maltretirali osoblje u pučkoj kuhinji tražeći besplatne obroke nakon što su ih restorani odbili jer se nisu pridržavali zahtjeva da u zatvorenom prostoru nose maske.

Kanadski premijer Justin Trudeau i njegova obitelj napustili su svoj dom u Ottawi iz sigurnosnih razloga.

Oko 90 posto kanadskih međunarodnih vozača cijepljeno je. Prosvjedi su narasli do te mjere da se poziva na okončanje svih postavljenih uvjeta vezanih uz cijepljenje u cijeloj zemlji, a neki prosvjednici obećali su da će nastaviti prosvjedovati dok zahtjevi ne budu ukinuti.

SAD je naveo da strani vozači kamiona moraju pokazati dokaz o cijepljenju prilikom ulaska u zemlju.

Kao kuriozitet mediji u regiji izdvajaju i pripadnike srpske zajednice u Kanadi koji su na prosvjedu okrenuli prase na ražnju.

Izvor: Društvene mreže