BUNT PROTIV ŠTEDNJE

Kaos u Frankfurtu, uhićeno više od 500 prosvjednika!

  • +15

Prosvjed u Frankfurtu

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Počelo je okupljanje prosvjednika ispred nove zgrade Europske centralne banke u Frankfurtu na Majni. Već rano jutros izbili su sukobi između prosvjednika i policije u kojima je ozlijeđeno više od 70 policajaca. Grad osigurava njih čak 10.000, a dosad je, kako javlja CNN, uhićeno više od 500 prosvjednika

Očekuje se dolazak 10 tisuća ljudi, najviše ih je iz Njemačke, dolaze u 60 autobusa iz 39 gradova diljem Europe. Sigurnosne mjere dignute su na najvišu razinu. Policija je pripremila vodene topove i helikopteri. Prosvjednici i policija jutros su se sukobili, a u tim je sukobima ozlijeđen jedan policajac.

Prosvjednici su blokirali glavni most preko rijeke Majne i kružni tok kraj zgrade Vijeća. Policija ih rastjeruje suzavcem. Diljem cijelog grada navodno su podmetnuti manji požari, a u zapadnom dijelu zapaljeno je više vozila.


Tisuće prosvjednika protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu u srijedu ujutro nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura.

Prosvjednici su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u svom govoru na svečanom otvaranju poručio je prosvjednicima kako su promašili okrivljavanjem ECB-a, prenosi Reuters.

Draghi se nije dao smesti uličnim ratom koji se vodi oko novog sjedišta ECB-a, te je točno u podne na 14. katu po planu presjekao svečanu plavu vrpcu i službeno proglasio zgradu – otvorenom za javnost!

'Smatram da ćemo moći primiti i sve one koji se osjećaju isključenima, pa i prosvjednike koji su doputovali u Frankfurt', izjavio je optimistično Draghi. Njemački mediji pak ističu da će novo sjedište ECB-a biti prilično izolirano od javnosti, te da će građani moći tek ograničeno ući u zgradu i to nakon komplicirane prijave.

Svečano otvaranje je završeno nakon tri kratka pozdravna govora, s obzirom da je izvanredno stanje na ulicama Frankfurta bankarima pokvarilo slavlje. Ne očekuje se da će prosvjedi ubrzo prestati, jer je za 14 sati najavljen dolazak njemačkog Saveza sindikata, koji se tada masovno pojavljuju pred sjedištem ECB-a.

Organizatori prosvjeda, skupina Blockupy - nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. - procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

'Naš prosvjed je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje', rekao je jedan od organizatora prosvjeda Ulrich Wilken.

'Mi želimo glasan, ali miran prosvjed', kazao je on za Reuters.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje prosvjednika 'agresivno'.

'Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena', kazala je.

No, niti policija nije bila nježna, a u sukobima s policijom stradali su i novinari.