optužbe za korupciju

Kaos na ulicama Libanona; parlament izglasao povjerenje vladi

11.02.2020 u 22:46

Bionic
Reading

Libanonski parlament izglasao je u utorak povjerenje novoj vladi unatoč stotinama ljudi na ulicama Bejruta koji su prosvjedovali protiv vlade sve dok ih snage reda nisu rastjerale suzavcem i vodenim topovima.

Prosvjednici su se počeli okupljati od zore kako bi blokirali zastupnicima pristup parlamentu, te bacali jaja i kamenje na automobile zastupnika i na betonske barikade snaga sigurnosti, javlja AFP.

Zamotani u libanonsku zastavu skandirali su "bez povjerenja" i upozoravali na nelegitimnost vlade koja ne ispunjava traženja prosvjednika.

To nije spriječilo parlament da tijekom večeri izglasa povjerenje toj vladi nakon osmosatnog sastanka o ministarskoj deklaraciji, koja određuje glavne linije vladina programa. Od 84 nazočnih zastupnika vladi je 63 zastupnika iskazalo povjerenje, 20 je bilo protiv i jedan suzdržan.

Neposredno prije glasanja premijer Hasan Dijab je ponovo jamčio da njegova vlada prihvaća zahtjeve prosvjednika. On je ranije obećao "hitni plan" do kraja mjeseca.

  • +7
Prosvjedi u Libanonu Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH

U zemlji koja je na rubu gospodarske propasti, pobunom pokrenutom 17. listopada traži se odlazak cijele političke klase, optužene za korupciju i nesposobnost.

"Ovdje smo kako bi odbacili vladu Hasana Dijaba i rekli da libanonski narod ne daje povjerenje ovoj vladi", rekao je Christopher, 26-godišnji prosvjednik.

Iako su neki ministri kvalificirani oni ovise od strankama koje su uništile zemlju, rekao je on pred drugim prosvjednicima od kojih su mnogi došli iz dugih gradova.