MILANOVIĆ U KAMPANJI

'Kao premijer nisam ni mentor, ni otac ministara'

27.05.2013 u 21:57

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas u Pregradi da niti jednom riječju nije dovedeno u pitanje provođenje odluke Ustavnog suda vezano uz zdravstveni odgoj, ali da isto tako članovi Ustavnog suda, kao i svi ostali u javnom sektoru, moraju biti spremni na kritiku

Zoran Milanović je ocijenio da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sa svojim izjavama nije rušio legitimitet Ustavnog suda, kako to tvrdi HDZ-a, već da je jednostavno bio kritičan prema članovima suda što je normalno u demokraciji i na što se svi moramo naviknuti.

Premijer je upotrijebio primjer SAD-a, gdje se o odlukama najvišeg suda raspravlja danima, te još jednom ponovio da se članovi Ustavnog suda moraju naviknuti na to, ističući da su većina njih političari ili prijatelji političara ili pak kumovi političara.

Na novinarski upit je li utjecao na ministra Jovanovića, koji je u proteklih nekoliko dana uputio oštre kritike na račun odluke Ustavnog suda, Milanović je naglasio da je Jovanović doktor znanosti, docent, svepolitičar, menadžer i da on kao premijer nije niti mentor niti 'otac' ministara.

Premijer je istaknuo da su i on i ministri izabrani od građana i da građani očekuju od njih da ih zastupaju i kaže da je njegova obaveza da govori o takvim stvarima i da ga neće ušutkati.

Komentirajući izjave iz HDZ-a da Jovanović svojim kritikama ruši legitimitet Ustavnog suda, Milanović je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji kaže da centralnu vlast treba demolirati.

'Ostavljen nam je totalan metež i nered i teško je lomiti sve te otpore, nadmetati se sa strankom koja bi gradila tunele ispod Jadrana, koja je prekjučer poručila da centralnu vlast treba demolirati. To je za mene puno veći problem, puno prizemnija retorika od kritike, to se ne da uspoređivati s kritikom', ocijenio je premijer.

'Ne pozivamo na nasilje, a demoliranje je pozivanje na nasilje. To je za mene problem. Ne galamimo oko toga, mi se pokušavamo baviti radnim mjestima, kreditnim rejtingom države, gospodarskim rastom, konsolidacijom proračuna, fiskalnom disciplinom, svim onim što jedna ozbiljna europska država treba imati', istaknuo je Milanović.

Premijer je još jednom ponovio da je ova Vlada izabrala teži put ističući da birači danas imaju puno jasniji kontrast i mogućnost izbora. Rekao je da mogu birati između opcije koja je za nered, nesnošljivost, koja je protiv prava manjina, kojoj je sve što nije tradicionano antihrvatsko i jedne druge većine koja je otvorena, moderna, koja poštuje tradiciju ali se ne da vući za nos.


Na novinarski upit oko akcije 'U ime obitelji' i prikupljenih pola milijuna potpisa te mogućeg referenduma, Milanović je istaknuo da u ovom trenutku ima puno ozbiljnijih stvari i problema za rješavanje i da neće dozvoliti da koncentraciju s pravih problema otklone takve stvari koje, po njegovom mišljenju, i nisu nikakav problem.

Nije želio komentirati najnovija istraživanja popularnosti stranka, prema kojima SDP-u, i njemu kao premijeru, pada popularnost zaključujući da je SDP po svim anketama vodeća stranka usprkos krizi, ali da to po njegovom mišljenju nije dovoljno i da ga ta činjenica ne zadovoljava u potpunosti.

Premijer Milanović je u Zagorju posjetio gradove Oroslavje i Pregradu te općinu Veliko Trgovišće gdje je pružio potporu SDP-ovim kandidatima. Premijer je ustvrdio da pobjeda nikada nije do kraja sigurna te da treba 'proliti' dosta znoja do konačne pobjede.

Milanović je ujedno najavio da do kraja kampanje planira obići Dalmaciju i Split ukoliko mu to dozvole poslovne obveze.