STRUČNJACI O EKONOMSKIM MJERAMA

Kandidati nude skupa, shizofrena, uvredljiva i diktatorska rješenja

23.12.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Vedrana Pribičević i Vuk Vuković sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta predstavili su komparativnu ekonomsku analizu političkih programa predsjedničkih kandidata na izborima 2014. godine. Autori su na temelju stručne usporedbe gospodarskih programa predsjedničkih kandidata predstavili svoj profesionalan stav o njihovoj utemeljenosti u ekonomskoj teoriji, njihovoj provedivosti sa stajališta ustavne pozicije predsjednika te mogućim posljedicama primjene tih programa na stanje gospodarstva i društva u Hrvatskoj

Vuković i Pribičević analizirali su programe predsjedničkih kandidata: imaju li ekonomsku politiku, kakva je i je li provediva, te su na temelju toga dali konzistentnu kritiku.

Prilikom evaluacije programa predsjedničkih kandidata fokusirali su se na viđenje ustavne pozicije i ovlasti, postojanje pisanog programa, utemeljenost u ekonomskoj teoriji, tri glavne predložene mjere i njihovu provedivost te efekte programa na ekonomiju.

I Pribičević i Vuković istaknuli su da se zalažu za ekonomsku politiku baziranu na znanstvenim dokazima, koja je manje ideološka, a više orijentirana biračima.

'Bolja informiranost birača jednako bolji politički izbor', kazala je Pribičević.

'Svi predsjednički kandidati vole spominjati stvari koje su izvan njihove ingerencije. Druga je stvar ako predsjednik vrši pozitivan pritisak na Vladu po tim pitanjima', naglasio je Vuković.

'Program Ive Josipovića nije taksativan. Radi se o projektu Druge Republike, a bazira se na konstitucionalnoj ekonomiji J.M. Buchanana, koja inzistira na zelenoj ekonomiji (trokut ekologija-energetika-tehnologija), što je skupo i gdje postoji opasnost od ponavljanja španjolskog primjera subvencija u obnovljive izvore energije, koji je za posljedicu imao dug od 24 milijarde i visoke račune za struju', kazao je Vuković.

Autori su također kazali kako Josipovićev program stavlja naglasak na reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava, što jest nužnost, ali je to ipak uloga Vlade, a ne predsjednika.

'Naglasak na znanost, integraciju s gospodarstvom, autonomiju Sveučilišta - to je također nužnost, i u tome je bitna uloga predsjednika kroz pokroviteljstvo znanosti', dodao je Vuković.

'Što se tiče programa Kolinde Grabar Kitarović, to je jedna svaštara. Između ostaloga, zaziva fiskalnu konsolidaciju s jedne strane, a s druge predlaže populističke mjere koje će imati posljedice na rashodovnoj strani proračuna', kazala je Pribičević.


Vukovića i Pribičević posebno zabrinjava personalizirana ekonomska politika.

'To nas ne zabrinjava samo kod Grabar Kitarović, već i kod drugih političara. Takva ekonomska politika je potencijalno plodno tlo za korupciju ako se dovođenje investitora veže uz jednu personu. Mislim da je to odraz političke nezrelosti', kazala je Pribičević i istaknula da je Josip Broz Tito savršen primjer personalizirane ekonomske politike.

Što se tiče programa Milana Kujundžića, istaknuli su kako je nedopustivo od jednog kandidata da se zalaže za to da plati ljudima u javnoj upravi da ne dolaze na posao.

'Ovaj Kujundžićev prijedlog, kada je pomnije pročitan, zapravo znači da se smanjenje ne događa, odnosno prema njegovom prijedlogu uistinu manje ljudi stvarno radi u javnoj upravi ali ih još uvijek sve plačamo, jednako. Znači – rezultat bi bio još lošija usluga za građane, jer ima manje službenika koji rade, a istovremeno i preopterećenje onih koji rade u javnim službama, jer ima manje službenika koji rade), uz apsolutno nikakvo smanjenje troškova, jer plaćamo sve službenike kao i dosada, samo dio njih sada uopći ne radi - ali i dalje primaju jednaku plaću! To je nedopustivo i uvredljivo za sve zaposlene i u privatnom i javnom sektoru. Također mi nije jasno sto je mislio pod kaznenom odgovornošću za neiskorištavanje maksimalnog potencijala EU fondova', naglasila je Pribičević.

Što se tiče programa Ivana Vilibora Sinčića, autori su istaknuli da nema cjelovit pisani program na internetu.

'Pretraživali smo cijeli internet i nismo mogli naći njegov program. Stoga smo pregledavali svaki njegov status na Facebooku', kazao je Vuković i dodao da se Sinčić zalaže za uvođenje polupredsjedničkog sustava koji je zapravo kvazi-diktatura.

'Ovaj kandidat misli ukinuti valutnu klauzulu i devalvirati kunu. Ekspanzivna monetarna politika koju predlaže gospodin Sinčić znači nužno rast cijena, novac bi postao bezvrijedan, potpuno bi se izbrisale vrijednosti životnih ušteđevina svih građana', kazala je Pribičević i dodala da se ne slaže s njegovim zalaganjem za izlazak iz EU.

'Uz brojne posljedice, u konačnici to ne može odrediti predsjednik', kazala je Pribičević.

'Kroz sva četiri kandidata istaknuli smo brojne prednosti i mane njihovih programa. Vidimo da često izlaze izvan okvira svojih ingerencija, i izvan okvira realne ekonomske politike', zaključio je Vuković i naglasio kako u svojoj analizi nisu favorizirali nikoga.

'Moram priznati da sam očekivala kvalitetniji sadržaj u programu HDZ-a, jer ga je pisao Bavarski institut. Nažalost, nismo imali puno toga za komparirati, pa ispada da više kritiziramo jedne. Međutim, to je tako. Iz onoga što je napisano ništa drugo nismo mogli zaključiti', kazala je Pribičević.