promjena ploče

Kandidat za britanskog premijera kritizirao uvođenje lockdowna za vrijeme pandemije koronavirusa

25.08.2022 u 11:49

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Rishi Sunak, jedan od dvoje kandidata u utrci za novog britanskog premijera, rekao je da je bila pogreška dati veće ovlasti znanstvenicima tijekom pandemije koronavirusa te da su zataškane negativne strane zatvaranja u Britaniji.

Vladajuća Konzervativna stranka bira novog čelnika pošto je premijer Boris Johnson bio prisiljen dati ostavku, nakon što su deseci ministara učinili isto prosvjedujući zbog niza skandala i pogrešnih koraka vodstva.

Članovi stranke biraju između Sunaka i ministrice vanjskih poslova Liz Truss.

Sunak je rekao da je vlada "pogriješila što je plašila ljude" koronavirusom.

Rekao je da mu je bilo zabranjeno raspravljati o posljedicama nametanja ograničenja povezanih s koronavirusom, poput utjecaja na zdravlje propuštenih liječničkih pregleda i produljenja lista čekanja u državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

"Scenarij je bio da ih nikada ne priznamo", rekao je Sunak za časopis Spectator. "Scenarij je bio: 'oh, nema kompromisa, činiti ovo za naše zdravlje je dobro za ekonomiju'", dodao je. 

Sunak je rekao da je bilo pogrešno što se dopustilo da oko 50 znanstvenika iz Znanstvene savjetodavne skupine za hitne slučajeve, skupine koja je pomagala vladi u odgovoru na epidemiju, imaju toliki utjecaj na donošenje odluka poput zatvaranja škola.

"Nismo trebali osnažiti znanstvenike na način na koji smo to učinili", istaknuo je. 

Komentirao je anketu javnog mnijenja po kojoj javnost teži novom zatvaranju zemlje. "Pomogli smo to oblikovati: porukama straha", rekao je Sunak. 

Britanija se pod Johnsonom kasnije od većine europskih zemalja odlučila na zatvaranje zbog koronavirusa. Nakon što je pretrpjela jedne od najviših stopa smrtnosti na početku pandemije, kasnije je postala jedno od prvih velikih gospodarstava koje se ponovno otvorilo.

Sunak, koji je prošli mjesec podnio ostavku u Johnsonovoj vladi, sugerirao je da su škole mogle ostati otvorene tijekom pandemije.

Napomenuo je da se tijekom jednog sastanka pokušao usprotiviti zatvaranju škola, dodavši da je postao "vrlo emotivan zbog toga".

"Potom je nastala velika tišina", rekao je Sunak. "Prvi put je netko to rekao. Bio sam toliko bijesan", dodao je.