borba za premijera

Zahuktava se utrka za Downing Street: Konzervativci počinju s glasanjem, biraju između Truss i Sunaka

01.08.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Članovi britanske Konzervativne stranke počinju ovaj tjedan glasati za izbor svog novog čelnika, koji će naslijediti Borisa Johnsona i na funkciji predsjednika vlade, a Liz Truss favorit je u odnosu na Rishija Sunaka

Truss stoji dobro u ispitivanjima javnog mnijenja nakon prvih televizijskih debata na kojima se suočila s bivšim ministrom financija.

Članovi stranke na vlasti čiji se broj ne zna točno, ali se procjenjuje na oko 200.000, imaju do 2. rujna vremena glasati za svojeg favorita. Rezultati će se znati 5. rujna. Glasačke listiće trebaju dobiti do kraja tjedna.

Nakon vrlo otvorenog početka kampanje i serije od pet glasanja rezervirane samo za zastupnike koji su trebali izabrati dvoje finalista, čini se da je opala napetost.

Rishi Sunak (42), kandidat kojeg preferiraju konzervativni zastupnici i hvaljen je zbog poteza tijekom pandemije covida-19, manje je popularan u široj stranačkoj bazi. Truss (47) je s druge strane posljednjih dana dobila seriju potpora istaknutih članova stranke, među ostalim ministra obrane Bena Wallacea.

"Utrka je vrlo tijesna i ja se borim za svaki glas", rekla je Truss u kampanji tijekom vikenda.

  • +6
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

Iako je djelovala rigidnije i manje opušteno u nekim debatama u početku, posljednjih dana bila je sigurnija u sebe. Rishi Sunak računa pak na svoje govorničke sposobnosti kako bi uhvatio korak.

Rishija Sunaka percipira se kao osobu koja je "zabila nož u leđa" Borisu Johnsonu.

Njegova ostavka doprinijela je ubrzanju lavine odlazaka iz vlade što Johnsonu nije ostavilo nikakav izbor osim da objavi svoj odlazak, nakon mjeseci skandala.

Dvoje finalista sukobljava se uglavnom oko fiskalnih pitanja. Truss obećava od prvog dana veliko smanjenje poreza, dok Sunak upozorava da se ne pričaju "bajke" i da se mora pričekati da se zaustavi inflacija, najviša u četrdeset godina.

Podilazeći konzervativnoj bazi, obećao je i pooštravanje migracijskih pravila, a za vikend se upustio u kulturne ratove drage desnom krilu stranke. Obećao je da će zaustaviti "ljevičarske agitatore" da napadaju "našu povijest, tradiciju i temeljne vrijednosti".