OPASNO PO ZDRAVLJE

Kancerogeni azbest 40 godina u Lisinskom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2017 16:10
  • Objavljeno 17.06.2009 u 07:00
KD Vatroslav Lisinski

KD Vatroslav Lisinski

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Nad glavama posjetitelja jedine hrvatske koncertne dvorane, Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, već četvrto desetljeće vise stotine kilograma azbestnog izolatora, sivoplave mase kojom su debelo obložene ventilacijske cijevi što se nalaze u međuprostoru spuštenih stropova, piše zagrebački tjednik Novosti

Gipsane stropne ploče u holovima oko samoga dvoranskog prostora, na više etaža, samo uvjetno dijele ljude od opasne tvari jer je svaka od tih ploča perforirana brojnim rupicama.

Azbest je nekoć smatran korisnim materijalom u graditeljstvu, no standardi su pomaknuti otkako ga je znanost nedvojbeno povezala s najopakijim plućnim bolestima. Propisani uvjeti njegova uklanjanja u Hrvatskoj se uglavnom ne poštuju, bez obzira na istraživanja koja dokazuju veliki broj smrtnih slučajeva prouzročenih izlaganjem azbestu, npr. u industrijskoj okolici Splita, gdje se već godinama zbog toga vuku političko-ekološke afere. Sve to ne znači da su posjednici pretplatničkih karata za cikluse poput Bijele ili Crvene oktave u Lisinskom ujedno i statistički signifikantno pogođeni utjecajem kancerogenog minerala, no zanimljivo je vidjeti kako sustav rješava ovaj problem u samom srcu hrvatske metropole, pritom u jednom od njezinih dičnih i simbolički prevažnih 'hramova kulture'.

Ovih bi dana trebali započeti tromjesečni radovi na sanaciji stropa u predvorju Vatroslava Lisinskog, a koji su i zakazani zbog toga što su tokom proteklih nekoliko godina pale tri spomenute gipsane ploče. Preostalih tri tisuće devetsto devedeset i sedam ploča i dalje stoje tamo kamo su stavljene uoči otvorenja dvorane 1973. godine. Grad Zagreb, međutim, koji otprije dvije godine sam odlučuje o svim radovima u Lisinskom, u svojstvu vlasnika ove institucije - dotad se pitalo i one koji upravljaju koncertnom dvoranom te je koriste - raspisao je natječaj za uklanjanje svih stropnih ploča i nabavku te montažu novih.

'Dobili smo rezultate ispitivanja koja su pokazala da je doista riječ o azbestu još iz vremena izgradnje 1973. godine. Mi smo već krenuli u pripremne radove u cilju demontaže starih gipsanih ploča i ventilacije. Otprilike je riječ o 640 metara dužnih cijevi koje su u ondašnje vrijeme prskane azbestom, sastojkom masovne primjene u cijeloj zemlji. Uklanjanje azbestne izolacije izvest će ovlaštena tvrtka koja je dobila dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša, a štetni materijal bit će izvezen iz zemlje s obzirom na to da u Hrvatskoj nema adekvatnih odlagališta za takve sastojke', potvrdio je Gordan Hanžek iz Ureda gradonačelnika za Novi list.

Međutim, ploče, cijevi i azbest, prema Hanžekovim najavama, neće biti uklonjene u jednom zahvatu, nego će se to razvući u tri mjeseca tekuće godine i tri ljetna mjeseca 2010. godine samo kako se ne bi ugrozila jesenska koncertna sezona(?!).

Slučaj Lisinskog u kojem azbestni materijal ugrađen u unutrašnjem dijelu objekta, prijeti zdravlju posjetitelja i pretplatnika koncerata klasične glazbe, otkriven je nekoliko tjedana nakon što su novinari došli do saznanja da je, paradoksalno, zagrebačka Klinika za plućne bolesti prepuna lebdećih čestica azbesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi