nevjerojatno

Kanađani se u borbi protiv korone okrenuli pranju novca i to pred nosom vlasti

05.04.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Poput mnogih kanadskih tvrtki ovih dana i talijanski restoran Pizza Gigi se okrenuo pranju novca, ni manje ni više nego pred nosom vlasti

Štoviše, poznata zalogajnica u popularnoj četvrti Toronta, Harbord Villageu, objavljuje video isječke svoje operacije pranja novca na internetu.

A radi se o nevjerojatnoj jednostavnoj operaciji, bez potrebe za mutnim 'offshore' poreznim oazama ili fiktivnim tvrtkama.

Sve što treba da bi se prljava gotovina pretvorila u čisti novac je plastična kanta, malo vode i protubakterijskog sapuna i 'voila'! - Sada imate potpuno čiste novčanice očišćene od bezbroj bakterija i što je najvažnije - jezivog novog koronavirusa.

U borbi protiv te beštije, Covida-19, pomaže što su se Kanada i oko 50 ostalih zemalja svijeta okrenule novčanicama od polimerskih materijala te ih je lako oprati.

Kada su se 2011. pojavile prve polimerske novčanice mnogi su Kanađani gunđali: taj sjajni plastični novac naprosto im nije sjeo, a i ponekad se lijepio. Osim toga, novčanica od pet dolara više se nije mogla "spockirati". Naime, mnogi su Kanađani uživali u tome da lik sir Wilfrida Lauriera koji se nalazi na novčanici od pet dolara crtanjem preprave i pretvore ga u kapetana Spocka iz serije Star Trek.

  • +15
Najveći svjetski gradovi prazni u doba koronavirusa Izvor: EPA / Autor: EPA

Godinama su vragolasti Kanađani uživali u tome da se zafrkavaju na račun jednog od utemeljitelja kanadske konfederacije. Osim u Spocka, vrlo popularno ga je bilo preobraziti u Severus Snapea, lika iz serije romana o Harryju Potteru spisateljice J.K. Rowling.

No, prednosti tog plastičnog novca Kanađani su uvidjeli s pojavom mrskog virusa i širenja pandemije ne samo kapljičnim putem već i dodirom zaraženih površina, uključujući i novac.

Mnoge tvrtke su prešle na plaćanje karticama, ali je za mnoge pranje novčanica i kovanica jedini izbor.