NAKON UKINUĆA VIZA

Kanada se boji hrvatskih ratnih zločinaca

16.07.2009 u 22:46

Bionic
Reading

Kanadske pogranične službe već su ove godine upozorile na oprez zbog osumnjičenih ratnih zločinaca koji mogu pokušati ući u Kanadu, pošto je vlada u Ottawi ukinula vize za hrvatske državljane, izvijestila je u četvrtak agencija The Canadian Press

Kanadska vlada u ožujku je ukinula vize nakon snažna lobiranja hrvatske vlade i Hrvatsko-kanadske zajednice, navodi se u izvješću. U internom obavještajnom izvješću, pripremljenu za Kanadsku agenciju za pogranične službe (CBSA) nedugo nakon ukidanja viza za Hrvatsku, bilježi se da je Hrvatska donijela zakon o oprostu 1996., kojim je obuhvaćeno oko 14.000 osoba uključenih u oružanu agresiju i sukob.

'Imajući na umu taj zakon, i dalje će trebati provjeravati dolaske iz Hrvatske na graničnim prijelazima, kako bi se utvrdilo je li pojedincima dopustiv ulaz jer su počinili ili su umiješani u počinjenje ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti', navodi se u izvješću.

'Izuzeće može... rezultirati povećanim troškovima za vladu ako osumnjičeni hrvatski ratni zločinac putuje u Kanadu i može posljedično biti procesuiran i/ili vraćen'.

U agencijskom izvješću se napominje da su u ratu za neovisnost koji je izbio 1991. obje strane, i hrvatska i srpska, počinile ratne zločine povezane s etničkim čišćenjem. Canadian Press navodi da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuira ratne zločine najodgovornijih za ratne zločine, a još traga za Goranom Hadžićem, političkim čelnikom Srba u Hrvatskoj 1990-ih. Također se spominje pritužba ICTY-ja zbog nesuradnje hrvatske vlade u zahtjevu da preda dokumente u drugom ključnom slučaju pred sudom, koji uključuje generale Hrvatske vojske.

Citira se i dio izvješća Amnesty Internationala iz 2009., po kojem se u Hrvatskoj 'stalno propušta istražiti ratne zločine koje su počinili Hrvatska vojska i policijske snage'. Kanadska vlada objavila je u ožujku da je osigurala pisana jamstva Hrvatske da će pojačati razmjenu informacija o ratnim zločinima, sigurnosti migracija i policiji. 'Vlada je uvjerena da će jačanje bilateralne suradnje u tim područjima umanjiti mogućnost da se pojave čimbenici koji posljedično mogu voditi do nametanja viza.'

U izvješću Canadian Pressa govori se o navodnu 'strahu srpske zajednice u Kanadi' da bi hrvatski ratni zločinci mogli napustiti Hrvatsku kako bi izbjegli procesuiranje, uz citiranje Bojana Ratkovića iz Srpske lige mladih u Torontu, koji govori o Hrvatima u BiH kao počiniteljima ratnih zločina koji su se nakon rata sklonili u Hrvatsku i sada se bore protiv izručenja BiH, bez navođenja nekog primjera.

Hrvatsko veleposlanstvo u Ottawi nije bilo dostupno za komentar u srijedu, napominje kanadska agencija. Rene Provost, direktor Centra za ljudska prava i pravni pluralizam Sveučilišta McGill u Montrealu, ocijenio je da se počinitelji ratnih zločina slobodno kreću po Hrvatskoj pa je moguće da dođu u Kanadu. On je istaknuo kako je sud u Quebecu ove godine osudio ratnog zločinca iz Ruande Desirea Munyanezu, po novom kanadskom zakonu koji omogućuje procesuiranje ratnih zločina počinjenih u inozemstvu.

Ocijenio je da Kanada može zaustaviti navodne zločince prije ulaska u zemlju, za što je važna suradnja s međunarodnim tijelima te državnim tijelima u Hrvatskoj. Glasnogovornik Ureda za imigraciju kazao je da se putnicima iz zemalja koje nemaju vize ne jamči automatski ulazak u Kanadu, već ih moraju provjeriti osposobljeni carinski službenici.

Jedinica za moderne ratne zločine CBSA-a pruža potporu graničarima u Kanadi, održava bazu podataka o osobama, događajima i organizacijama povezanim s ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, zaključuje se u izvješću.

Pitanje režima viza za Kanadu aktualizirala je odluka kanadske vlade da ponovno uvede vize za državljane Češke i Meksika zbog poplave zahtjeva za azilom, objavljena u ponedjeljak. Odluka je izazvala nezadovoljstvo vlada u Pragu i Ciudad Mexicu.