BLOKADA HRVATSKE

Kanada kritizira slovensko ugrožavanje širenja NATO-a

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 07:38
  • Objavljeno 06.03.2009 u 07:00
NATO

NATO

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Kanada snažno 'odbacuje' nastojanja svake države da onemogući pristupanje NATO-u drugoj državi koja se opredijelila dati doprinos svjetskoj sigurnosti ulaskom u Savez, kazao je u četvrtak kanadski ministar javne sigurnosti Peter Van Loan na prijemu povodom 60. obljetnice NATO-a u parlamentu u Ottawi.

U Parliament Hillu, sjedištu kanadskog parlamenta, priređeno je svečano primanje povodom 60. obljetnice NATO-a, posvećeno trima krugovima njegovog proširenja, uz sudjelovanje veleposlanika 12 zemalja istočne Europe, koje su Savezu pristupile nakon 1999. godine, uključujući Hrvatsku i Albaniju.

Jedini koji se nije odazvao skupu je veleposlanik Slovenije Tomaž Kunstelj. Slovenska inicijativa za referendum o primanju Hrvatske u NATO učinila je neizvjesnim ispunjenje proceduralnih rokova za planirano proširenje Saveza na travanjskom summitu.

"Ministar Van Loan, koji je na skupu govorio u ime kanadskog premijera i vlade, naglasio je da Kanada ne podržava već, naprotiv, jako odbacuje nastojanja svake države da onemogući ili oteža drugoj državi pristup NATO-u", kazala je u telefonskom razgovoru iz Ottawe hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korać

Kanadski ministar, po njezinim je riječima, naglasio kako je "izbor svake države da se opredijeli za sudjelovanje u svjetskoj sigurnosti", te odbacio nastojanja bilo koje treće države koja želi takvo opredjeljenje onemogućiti.

"NATO je prije svega sloboda i demokracija, a sva dosadašnja proširenja dokaz su uspješnosti Saveza", dodao je Van Loan, ističući daljnju potporu Kanade politici otvorenih vrata, kazala je veleposlanica.

"Kanada je pokazala da već tretira Hrvatsku kao punopravnu članicu i željela je uputiti snažnu poruku da ne smatra primjerenim" postupak Slovenije, dodala je.

Pod geslom "NATO u 60-oj: snažniji savez, ojačana transatlantska solidarnost, sigurniji svijet", svečani skup bio je posvećen 10. obljetnici primanja Poljske, Mađarske i Češke, petoj obljetnici primanja Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Latvije, Litve, Estonije i Slovenije, te "ovogodišnjem predstojećem primanju Hrvatske i Albanije" u NATO.

Na skupu je govorio i kanadski general Andrew Leslie, koji ja rekao da Kanada na vojnom planu već surađuje s Hrvatskom i Albanijom na ravnopravnoj osnovi, te da s veseljem očekuje njihovo primanje u članstvo u travnju.

Kanada, koja je u NATO-u od osnivanja 1949., šesta je po veličini doprinosa u vojni i civilni proračun Saveza, tako je primjerice u razdoblju 2006-07. izdvojila 160 milijuna amričkih dolara.

NATO je ključan za odnose Kanade s Europom, a Ottawa je oduvijek bila snažan zagovornik proširenja Saveza i među prvima je ratificirala pristupne protokole u sva tri kruga proširenja. U slučaju Hrvatske i Albanije to je čak učinila po posebnoj proceduri, jer zbog parlamentarne krize nije zasjedao parlament.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!