postignut dogovor

Kamioni iz određenih županija morat će na određene granične prijelaze sa Slovenijom

25.07.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u četvrtak da je sa slovenskim ministarstvom postignut dogovor o načinu prometovanja teretnih vozila preko graničnih prijelaza sa Slovenijom, koji će se početi primjenjivati od 1. kolovoza

Kako se navodi u priopćenju iz tog Ministarstva, nakon što je slovensko ministarstvo infrastrukture donijelo uredbu kojom su se od 1. lipnja uvela ograničenja za prometovanje teretnih vozila na određenim dionicama graničnih prijelaza sa Slovenijom, održan je niz sastanaka sa slovenskom stranom radi rješavanja nastale problematike za prijevoznike.

Na tim sastancima, na ministarskoj i operativnoj razini, konkretizirani su zaključci koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine.

Na zadnjem sastanku, održanom jučer, odlučeno je da će granične prijelaze Rupa i Pasjak moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj te u dalmatinskim županijama - Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska.

Granični prijelaz Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a Lupinjak i Razvor ona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji, stoji u priopćenju.

Na tom sastanku definirano je i osnivanje mješovite radne komisije za promet, koja će raditi na daljnjem unapređenju i poboljšanju prometne suradnje između Hrvatske i Slovenije. Komisija će započeti sa radom krajem kolovoza, a  jedan od njezinih najvažnijih zadataka bit će i rješavanje tranzitnih koridora te ostalih otvorenih pitanja vezanih za granične prijelaze i međugraničnu suradnju.

U priopćenju iz Ministarstva navodi se i da je jedna od tema sastanka bila i nedavna odluka hrvatske Vlade o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma sa slovenskom vladom, koji je iniciran zajedničkom suradnjom ministra  Olega Butkovića i slovenske ministrice Alenke Bratušek, a koji predstavlja podlogu za izgradnju mosta kod graničnog prijelaza Kaštel - Dragonja u Istri. 

Zajednička radna komisija, ističe se, pokrenut će sve potrebne procese za realizaciju tog značajnog projekta. Ukupna vrijednost izgradnje mosta, prema procjeni Hrvatskih cesta, iznosi pet milijuna kuna, pri čemu bi Hrvatska trebala osigurati polovinu financijskih sredstava, a drugu polovinu slovenska strana.