NA NACIONALNOJ OSNOVI

Kamenovani učenici Srpske pravoslavne opće gimnazije

10.11.2015 u 13:26

Bionic
Reading

Učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu prošlog petka kamenjem je napala grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole, a prilikom napada razbijeno je i staklo na ulaznim vratima zgrade mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, priopćila je danas Srpska pravoslavna crkva (SPC)

Kako navodi SPC, incident se dogodio prošlog petka, kada su učenici Srpske pravoslavne opće gimnazije dolazili na nastavu, ali srećom u napadu nitko od učenika nije ozlijeđen.

Fizičkom napadu je prethodilo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi u autobusu javnog prijevoza, a nastavljeno je gađanjem kamenjem na ulici i poslije ulaska u dvorište gimnazije.

Kamenje je, dodaje se u priopćenju SPC-a, bacano na učenike i preko ograde škole, pa je razbijeno staklo na ulaznim vratima škole i Duhovnog centra u kome stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

O ovom incidentu i nasilju kome su izloženi učenici Srpske pravoslavne gimnazije obaviještena je policija te joj je ustupljen materijal zabilježen kamerama videonadzora škole, ali i druge nadležne ustanove.

‘Uz učinjenu materijalnu štetu, posljedica ovakvog brutalnog napada su strah i uznemirenost učenika’, ističe se u priopćenju SPC-a.

Protojerej-stavfrofor Slobodan Lalić, ravnatelj Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković, kazao je u razgovoru za televiziju N1 da ovakvi napadi nisu rijetki. Upitan koliko često se događaju ovakvi incidenti, Lalić je kazao da se oni događaju ‘poprilično često’, ne želeći ići u detalje jer o tome ‘redovito obavještava policiju’.


‘Srećom, u zadnjih godinu dana nije bilo ozlijeđenih, a nažalost napad koji je započeo još u autobusu nisu spriječili odrasli putnici koji nisu bili voljni zaštititi naše učenike’, zaključio je ravnatelj.