MATERIJALNA ŠTETA

Kamenjem napadnuto albansko veleposlanstvo u Podgorici

16.10.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Crnogorska policija priopćila je da je u četvrtak prije podne kamenjem napadnuta zgrada veleposlanstva Albanije u središtu Podgorice te da je tim povodom privela tri osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u napadu

Policija je također priopćila da u incidentu nitko nije ozlijeđen te da je na veleposlanstvu, kao i na susjednim zgradama, počinjena manja materijalna šteta.

Podgorički mediji prenose da su nepoznate osobe s kapuljačama na glavi, oko 10,30 sati zasule veleposlanstvo kamenjem.

U albanskom veleposlanstvu su odbili komentirati incident, potvrdivši samo da su na zgradi veleposlanstva razbijena stakla.

Smatra se da je incident povezan s provokacijom i nasiljem na sinoćnjoj nogometnoj utakmici Srbija-Albanija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kada je u teren uletjela navođena mala bespilotna letjelica sa zastavom tzv. Velike Albanije, nakon čega je izbila tučnjava među igračima, na teren su upali navijači i prekinuli utakmicu.

U vezi s tim incidentom u četvrtak se oglasio i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavivši kako je "Crna Gora uvijek bila dio nečijeg velikog plana" te da ga ne zabrinjava to što se i dio crnogorskog teritorija našao na zastavi Velike Albanije.

"To što nas svi oko nas negdje ucrtavaju u neku mapu, nije razlog da se mi brinemo, nego da se oni brinu, jer su to politike koje su propale i koje su uvijek propadale. I devedesetih godina i ranije. Tako da je to više razlog za brigu onih koji crtaju, nego za nas koji smo tu stalno, čitav jedan milenij", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je također kazao da se mogu primijetiti neki pokušaji vraćanja Balkana na stanje iz devedesetih.

"Pokušavaju ga vratiti nekim aktivnostima, ali to je ono što je stalan izazov. Dok se ne demokratiziraju društva, ne ojačaju institucije i ne integriramo se u Europsku uniju (EU), dok vladavina prava ne bude dominantna, ona su podložna manipulacijama", rekao je Krivokapić poručujući da su onima koji loše vladaju uvijek potrebne nacionalističke podjele.

Krivokapić je rekao da ne namjerava otvarati rasprave u parlamentu, kako je tražila oporba, o izgredima u pojedinim crnogorskim gradovima s mješovitim stanovništvom, nakon utakmice u Beogradu.

"Ne planiram otvarati raspravu povodom nečega što se događa u drugoj državi i nisam vidio nikakve političke posljedice zbog kojih bi se time trebala baviti skupština", rekao je on.