bidenova potpredsjednica

Afroamerikanka azijskih korijena i potencijalna prva predsjednica SAD-a često je bila na 'pogrešnoj strani povijesti'. Tko je Kamala Harris?

12.08.2020 u 21:01

Bionic
Reading

Idućeg tjedna, kada kandidaturu Kamale Harris za potpredsjednicu SAD-a potvrdi Demokratska stranka na predizbornoj konvenciji, ona će postati prva afroamerička kandidatkinja za poziciju s koje se čak 14 predsjednika u povijesti SAD-a vinulo u Bijelu kuću. Idući bi mogao biti Joe Biden, bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame i aktualni demokratski predsjednički kandidat. Odabirom Kamale Harris, 77-godišnji Biden je u srijedu dodatno osnažio svoju kandidaturu i dao snažan vjetar u leđa potencijalnoj budućoj liderici SAD-a

Prije Kamale Harris, za potpredsjednicu SAD-a bile su nominirane demokratkinja Geraldine Ferraro i republikanka Sarah Palin, no njihove kampanje pod vodstvom predsjedničkih kandidata Waltera Mondalea i Johna McCaina poražene su na predsjedničkim izborima 1984. i 2008. godine. Ferraro i Palin nemaju gotovo ništa zajedničko, osim odrastanja u američkoj srednjoj klasi i svog europskog porijekla - prva je kći talijanskih imigranata, a druga vuče engleske, irske i njemačke korijene.

Kamala Harris (55) potječe iz sasvim drukčije obitelji. Njezina majka Shyamala Gopalan stigla je iz Indije na doktorat iz endokrinologije na Berkeleyju početkom 60-ih, a godinu dana kasnije s tadašnje britanske kolonije Jamajke na isto sveučilište u Kaliforniji došao je i njezin otac, kasnije profesor emeritus ekonomije na Stanfordu, Donald Harris.

Tamilskog i afro-jamajčanskog porijekla, Kamala (na sanskrtu - lotos) i njezina mlađa sestra Maya odrastale su u intelektualnom okruženju. Roditelji su im aktivno sudjelovali u pokretu za građanska prava, putovale su u Indiju, paralelno posjećivale crnačku baptističku crkvu i hinduistički hram u Kaliforniji. Ipak, od malih nogu suočile su se s rasizmom.

Kamala Harris krenula je u školu godinu dana nakon uvođenja politike 'rasnog balansiranja' u gradskim školama, gdje je prethodno 95 posto učenika bilo bjelačkog porijekla. U to vrijeme razveli su se i njezini roditelji, pa su sestre Harris vikendima boravile kod oca u Palo Altu. Kamala je kasnije je ispričala da je djeci u susjedstvu bilo zabranjeno da se igraju s njima jer su bile 'crnkinje'. Nekoliko godina kasnije njezina majka, tada već poznata znanstvenica, prihvatila je ponudu sa sveučilišta McGill u Montrealu, pa su sestre odselile u Kanadu gdje su i maturirale.

  • +59
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: CJ GUNTHER

Kamala Harris diplomirala je politologiju i ekonomiju u SAD-u, na prestižnom, povijesno crnačkom sveučilištu Howard u Washingtonu 1986. godine, a u međuvremenu je prosvjedovala protiv aparthejda, 'stažirala' kod kalifornijskog senatora Alana Cranstona, predsjedala udrugom mladih ekonomista i debatnim društvom. Po povratku u rodni kraj, doktorirala je pravne znanosti i priključila se Odvjetničkoj komori Kalifornije.

U bogatoj profesionalnoj karijeri, Kamala Harris odradila je dva mandata tužiteljice San Francisca, a potom je dvaput izabrana i za glavnu tužiteljicu Kalifornije. O njezinom radu u tom razdoblju svjedoči i slučaj ubojstva policajaca u San Franciscu iz 2004. godine, kada je Harris demonstrirala svoje protivljenje smrtnoj kazni. Pritisci su kulminirali na sprovodu, gdje ju je dugogodišnja demokratska gradonačelnica i senatorica Dianne Feinstein javno pozvala da traži najtežu kaznu za počinitelja - uz ovacije 2000 prisutnih policajaca. Tom pozivu priključili su se i mnogi kalifornijski dužnosnici, uključujući senatoricu Barbaru Boxer i tadašnjeg gradonačelnika Oaklanda Jerryja Browna. No Harris nije popustila, a prema naknadnoj anketi njezinu odluku podržalo je 70 posto birača.

Kamala Harris kod Elen DeGeneres Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Kritičari kažu da je upravo taj težak slučaj s početka tužiteljske karijere gurnuo Kamalu Harris prema centru. Lara Bazelon, profesorica na Sveučilištu San Francisco, tvrdi da Harris nije bila progresivna tužiteljica. Po njezinom sudu, često je bila na 'pogrešnoj strani povijesti', u nekoliko navrata osujetila je reformske inicijative te se navodno borila 'zubima i noktima' za opstanak presuda donesenih na pogrešnim temeljima, poput podmetanja dokaza, lažnog svjedočenja i uskrate ključnih informacija od strane tužiteljstva.

O Kamali Harris Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Svoj prvi senatorski mandat, kao druga tamnoputa senatorica u povijesti SAD-a, započela je 2017. nakon umirovljenja Barbare Boxer i uz podršku Jerryja Browna koji je od gradonačelnika u međuvremenu avansirao u guvernera Kalifornije. U to doba predsjednički mandat preuzeo je Donald Trump, kojeg Kamala Harris ne štedi u svojim istupima.

Temeljem vlastite vizije drukčije Amerike i sama se odlučila kandidirati za predsjednicu, što je otkrila u lipnju 2018. kada je u jednom intervjuu rekla da takvu mogućnost ne isključuje. Slično je reagirala i na isti upit popularne voditeljice Ellen DeGeneres, kojoj je uputila protupitanje - bi li Ellen u tom slučaju bila njezina potpredsjednica, na što je zatečena voditeljica odgovorila kako ima dosta svog posla. Kako malo toga prepušta slučaju, Kamala Harris kandidaturu je objavila puno prije Joea Bidena, još u siječnju 2019., na dan obilježavanja rođenja Martina Luthera Kinga.

Objava predsjedničke kandidature Kamale Harris Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

O njezinoj popularnosti najbolje svjedoče brojke, a one su još u veljači prošle godine, kako je tada pisao tportal, pokazale da je ime Kamale Harris na Googleu pretraživano dvostruko više puta od imena tadašnjih favorita za demokratsku predsjedničku kandidaturu, Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa. Ujedno, bilježila je i najbrži rast pratitelja na društvenim mrežama, a upravo to pokazalo se osobito važnim u usponu Donalda Trumpa na američki tron. Stoga ne čudi da je Trump loše primio jučerašnju vijest o odabiru Kamale Harris za potpredsjedničku kandidatkinju, uz bok Joeu Bidenu.

U prvom javnom napadu od objave te kandidature, Trump je poručio da je Harris za vrijeme debata bila 'jako, jako zločesta' prema demokratskom protukandidatu. 'Pokazala je velik manjak poštovanja prema Joeu Bidenu, a teško je odabrati nekoga tko je tako neumjesan', izjavio je Trump novinarima.

Biden joj očito nije zamjerio. Dapače, još u prosincu, dan nakon što je zbog financijskih razloga odustala od predsjedničke utrke, najavio je da će razmotriti Harris kao potencijalnu izbornu partnericu. 'Senatorica Harris ima kapacitet biti što god želi... Ona je čvrsta. Ona sama jednog dana može biti predsjednica', kazao je Biden.

Veliku ulogu, ako ne i presudnu, vjerojatno je ipak odigralo prijateljstvo Kamele Harris s Bidenovim nikad prežaljenim sinom Beauom, državnim odvjetnikom koji je umro 2015. od posljedica tumora na mozgu. 'Ničije mišljenje nisam cijenio toliko kao Beauovo i ponosan sam što Kamala stoji uz mene u ovoj kampanji', napisao je Biden.

Baš kao što je pomno vagala svoje odluke kao kalifornijska tužiteljica, Kamala Harris u kampanji je detaljno pripremala svoje javne nastupe. Grešaka je ipak bilo. Društvene mreže zažarile su se nakon njezina odgovora na pitanje čiju je glazbu slušala dok je kao studentica pušila 'travu'. Spomenula je Tupaca i Snoop Dogga, premda su oni svoje prve pjesme snimili tek nakon što je diplomirala.

Njezin glasnogovornik rekao je da je Kamala zapravo odgovarala na drugo pitanje, o tome što sada sluša, no priču su već prenijeli The New York Times i MSNBC. Osim toga, njezin vlastiti otac kritizirao ju je za Jamaica Global Online zbog insinuacije da sada podržava legalizaciju marihuane zato što je porijeklom Jamajčanka, rekavši da se njegovi preci sada okreću u grobu jer se njihov obiteljsko ime, ugled i ponosni jamajčanski identitet povezuje sa stereotipom o uživateljima trave'. Zbog strke koja je nastala nakon toga burno je reagirao i bivši suradnik Baracka Obame.

'Donald Trump je predsjednik… Ne možemo sada govoriti o takvom fuck.... sh... za demokratske kandidate', rekao je Jon Favreau, prenosi The Atlantic.

Kamalin otac, inače, bio je prvi tamnoputi profesor na odsjeku ekonomije na Stanfordu. Pisao je i govorio o nejednakostima u ekonomskom razvoju širom svijeta, osobito po rasnim linijama, prije nego su mnogi Amerikanci uopće čuli frazu 'nejednaka distribucija dohotka'. Kao progresivni ljevičar predstavljao je prijetnju kolegama koji su smatrali da je previše karizmatičan i da će studente odvući od neoklasične ekonomije.

U svojim političkim memoarima, objavljenim dva tjedna prije kandidature, Kamala je napisala da je odrastajući na prosvjedima za građanska prava u Kaliforniji spoznala mehaniku borbe u potrazi za 'pravdom izvana'. To joj se nije svidjelo; željela je insajdersku moć.

'Kad aktivisti domarširaju do vrata i počnu lupati, željela sam biti na drugoj strani da ih pustim unutra', napisala je.

Kamala Harris, koju je The Altantic okarakterizirao kao 'hip Hillary Clinton' ili 'političku Beyonce' udala se za odvjetnika Douglasa Emhoffa 2014. godine. Nemaju zajedničku djecu, no aktualna potpredsjednička kandidatkinja ujedno je i pomajka dvoje Ernhoffove djece iz njegovog prvog braka. Analizirajući financijsku situaciju predsjedničkih kandidata, Forbes je njihovo zajedničko bogatstvo procijenio na 5,8 milijuna dolara.

Njezina sestra Maya Harris trenutno je politička analitičarka za medijsku kuću MSNBC, a prethodno je bila savjetnica demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, dok je nećakinja Meena Harris osnivačica kampanje 'Fenomenalne žene'.