instagram, twitter, face

Društvene mreže navijaju za nju: Kamala Harris može zaustaviti Trumpa

14.02.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Ako je vjerovati njenoj popularnosti na društvenim mrežama, senatorica iz Kalifornije najizgledniji je demokratski kandidat za nadolazeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brojke iz posljednja tri mjeseca, a riječ o podacima prikupljanim od 12. studenoga prošle godine do 12. veljače ove, govore same za sebe: ime Kamale Harris na Googleu je pretraživano dvostruko više puta od imena senatorice Elizabeth Warren i senatora Bernieja Sandersa, pokazuju podaci Google Trendsa.

Na Instagramu, izbrajao je CrowdTangle, Harris ima 8,3 milijuna interakcija, Sanders: 4,6 milijuna, a Warren dva milijuna. Slična je situacija i na Twitteru gdje je Harris privukla 14,4 milijuna interakcija, Sanders osam, a Warren 4,1 milijun.

Sandersa najviše vole na Facebooku

Iznimka je tek Facebook, očito omiljena društvena mreža Sandersovih sljedbenika. Sanders je ovdje privukao 22,1 milijun interakcija, Harris tek 2,4 milijuna, a Warren 2,3 milijuna.

U posljednja tri mjeseca, članci o Harris generirali su 16,5 milijuna interakcija na Facebooku i Twitter računima, navodi analitička tvrtka NewsWhip. Istodobno, Warren je prikupila 14,2 milijuna, a Sanders 10,6 milijuna interakcija.

Harris bilježi i najbrži rast pratitelja na društvenim mrežama. Tijekom protekla tri mjeseca njihov broj na Facebooku narastao je za 123.000, javlja CrowdTangle. Slijedi Beto O'Rourke s 51.000 novih sljedbenika.

Na Instagramu, Harris ima 613.000 sljedbenika, O'Rourke i Warren po 200.000 novih pratitelja. Harris se može pohvaliti i s 420.000 novih pratitelja na Twitteru; O'Rourke sa 245 tisuće.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Trumpov poučak: izuzetak ili pravilo?

Koliko tko prijatelja i pratitelja ima na društvenim mrežama postalo je važno nakon prošlih predsjedničkih izbora 2016. u kojima je, u klasičnim medijima često ismijavan i ignoriran republikanski kandidat, Donald Trump pomeo konkurenciju otvorenom komunikacijom i stečenom podrškom na društvenim mrežama.

Pa ako Trumpov primjer nije tek izuzetak nego postaje pravilo, već sad se može naslutiti tko bi mu mogao biti najozbiljniji protivnik u nadolazećim izborima za Bijelu kuću.