PRESUDA ZA BOŽIĆNICE U HŽ-U

Kalmeta: Vlada nema ništa s tim!

03.07.2010 u 08:35

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta u petak navečer je za HRT komentirao presudu Općinskog suda Hrvatskim željeznicama (HŽ) koje, pozivajući se na preporuku Vlade, lani nisu isplatile pune božićnice, a sad ih moraju isplatiti radnicima koji su ih tužili

Mediji su nedavno izvijestili da je zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćno prihvatio prvih stotinjak tužbi radnika naloživši da im njihove tvrtke isplate po još 750 kuna božićnice.

Odgovarajući na upit novinarke, Kalmeta je podsjetio da je jedan dio zaposlenih tužio HŽ pa su sada počele dolaziti presude.

Napomenuo je da je sklopljena nagodba da se radnici ove godine odreknu božićnica, povuku tužbe, a božićnice im se isplate za prošlu godinu.

Kalmeta ne smatra da je Vlada odgovorna za nastale sudske troškove jer je tvrtkama, kako je istaknuo, Vlada samo preporučila da se dogovore sa sindikatima oko isplate božićnica.

Na upit hoće li biti smjena u HŽ-u, Kalmeta je rekao da je smjena uvijek bilo te dodao da će biti smijenjeni oni koji nisu spremni provoditi Vladin gospodarski program.

Odgovarajući na pitanje o razgovoru sa sindikatima, ministar Kalmeta je napomenuo da su razgovarali o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) te izjavio da su sindikati tražili da se sve odluke unutar GSV-a donose konsenzusom.

Što se tiče možebitnoga povlačenja novoga prijedloga Zakona o radu, ministar je podsjetio da su i ranije pozivali sindikate na razgovor o amandmanima te da su i dalje spremni na razgovor.