BIO I NA RAZGOVORU

Kalmeta se oglasio o USKOK-ovoj istrazi

17.11.2014 u 12:19

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta, protiv kojeg je USKOK i službeno pokrenuo istragu u sklopu afere oko isisavanja novca iz HAC-a, kaže za tportal kako je rješenje o istrazi dobio još prošlog tjedna, a neslužbeno doznajemo kako je već bio na obavijesnom razgovoru

'Ja sam dobio rješenje prošli tjedan o proširenju istrage, naravno o sadržaju ne mogu govoriti i, evo, vidjet ćemo kako će se sve razvijati tijekom postupka', kazao nam je aktualni zadarski gradonačelnik.

Uvjeren je, kaže, da s tim za što ga terete nema veze te da će dokazati svoju nevinost. Njegovi stranački kolege pak o svemu za sada šute.

Podsjetimo, USKOK od studenog 2013. provodi istragu protiv osmorice osumnjičenih u aferi HAC, a tek danas tu istragu i službeno širi na potpredsjednika HDZ-a Božidara Kalmetu. Tportal.hr je prije mjesec dana najavio da su predistražne radnje protiv Kalmete u završnici te da se očekuje i službena istraga što znači da USKOK ima osnovane sumnje da je bivši ministar u svom mandatu počinio kriminal.


USKOK sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Istraga je, prema priopćenju USKOK-a, proširena na osnovane sumnje na počinjenje sljedećih kaznenih djela: udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama, Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakoviće, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni je osumnjičenik dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.