ZADARSKA LOGIKA

Kalmeta dobiva izbore, a 53 posto ljudi misli da žive loše?!

06.05.2013 u 20:23

Bionic
Reading

Koalicija HDZ, HSP dr. Ante Starčević i HČSP na čelu koje je Božidar Kalmeta prvom krugu lokalnih izbora u Zadru će osvojiti 44,1 posto glasova birača, pokazuje istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos Puls. Kalmeta bi pobjedu trebao ostvariti i u drugom krugu unatoč tome što je od posljednjih lokalnih izbora Zadar dobio prirez i što 53 posto Zadrana smatra da se živi loše, 29 posto da se živi isto kao i prije, a tek 15 posto da je bolje nego prije

Da su danas izbori, Ivo Bilić (SDP) sa svojom koalicijom lijevih stranaka osvojio bi 30 posto glasova birača i on i Kalmeta ušli bi u drugi krug i borbu za čelnog čovjeka u petom po veličini gradu u Hrvatskoj.

Prema istraživanju postoji određena teoretska mogućnost i da Kalmeta pobijedi već u prvom krugu, ako se u obzir uzme pogreška uzorka te značajan broj neodlučnih birača. Ako neodlučni birači ne izađu na birališta ili se proporcionalno raspodijele na dva kandidata te ako bi pogreška uzorka išla u korist Kalmete, tada se on približava rezultatu od 50 posto u prvom krugu.

Ostali kandidati nemaju šanse za drugi krug. Tako Enio Meštrović osvaja 6,1 posto, Marko Pupić Bakrač 5,2 posto, a Reno Sinovčić 4,7 posto. Neodlučnih je 9,9 posto.
U drugom krugu pobjedu bi, prema istraživanju, trebao osvojiti Kalmeta sa 52,3 posto glasova birača, dok bi Biliću pripalo 38 posto. No tu je za konačan rezultat presudna izlaznost. Veća izlaznost odgovara Kalmeti, a manja Biliću.

Čak i u situaciji manje izlaznosti te pogreške uzorka u korist Ive Bilića, Kalmeta zadržava prednost, ali se ona smanjuje na svega oko tri posto, što je razlika koja se može sustići u kampanji. No značajno je više scenarija, koji su vjerojatniji, da u ovom trenutku Kalmeta ima prednost za drugi krug.

Na listi za Gradsko vijeće HDZ i partneri osvajaju 36 posto, SDP-ova lista pak ima 27,5 posto. Od ostalih lista Akcija mladih ima 6,4 posto, Laburisti 6,3 posto, a nezavisna lista Enija Meštrovića osvaja 5,1 posto, dok bi lista Rene Sinovčića osvojila 2,7 posto. Ostale liste kao – HRAST, LOZA ili HSS-ova koalicija osvajaju 3,4 posto, a neodlučnih je 12,7 posto.