ISTRAŽILI SMO!

Kakve školske torbe roditelji preferiraju, a što trgovci nude i po kojim cijenama

08.08.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Stručnjaci iz Američke akademije ortopedskih znanosti kažu kako kod odabira školske torbe treba voditi računa o veličini djeteta, odnosno da torba ne smije prelaziti više od 20 posto djetetove težine te da treba paziti na položaj u kojem je dijete kod podizanja torbe na ramena. Osim specijaliziranih knjižara, roditelji sve češće torbe kupuju i preko portala za internetsku trgovinu. O zdravstvenim učincima školskih torbi za tportal govori Ozren Kubat, dr. med. liječnik Klinike za ortopediju KBC Zagreb, a majke nude praktične savjete prilikom kupovine torbe u knjižarama i internet trgovinama, s obzirom na odnos cijene i kvalitete

Kod kupnji torbi roditelji danas imaju mogućnost izabrati između ruksaka i torbi na kotačiće, uzimajući u obzir kako one utječu na zdravlje njihovog djeteta.

'Ruksaci, odnosno školske torbe dizajnirani su tako da bi raspodijelili teret na neke od najjačih mišića u tijelu, ako se nose pravilno. Torbe na kotačiće znatno smanjuju napore koje podnose leđa, no kod korištenja istih treba voditi računa o vrsti i kvaliteti podloge po kojoj se dijete kreće do škole, kao i o udaljenosti. Navedene vrste torbi imaju svoje prednosti i mane, no ako se pravilno koriste te se vodi računa o težini koja ne bi smjela prelaziti 15-20 posto tjelesne težine djeteta, ne bi trebalo biti značajnijih poteškoća za dijete. Tegobe koje uzrokuje nepravilno nošenje ruksaka/školskih torbi su najčešće istegnuća i prenaprezanja mišića, loše držanje te bolovi koji se obično javljaju u vratu, leđima i/ili ramenom pojasu’, kaže dr. Ozren Kubat

Ujedno, ortoped ističe preporuke za roditelje od strane Američke akademije ortopedskih znanosti (AAOS) i Sjevernoameričkog društva dječje ortopedije (POSNA), a koje, između ostalog, kažu da se torba treba prilagoditi veličini i težini djeteta.

‘Samo neki od savjeta kojih bi se roditelji trebali pridržavati kod odabira školske torbe su: uvijek koristiti obje naramenice koje moraju biti adekvatno podstavljene i dobre kvalitete, podučiti dijete organiziranju sadržaja u torbi, teže predmete uvijek slagati nisko i bliže središtu, kod podizanja torbe saviti koljena i dizati iz nogu, ako se torba čini preteškom, predlaže se izvaditi nekoliko knjiga i dati ih djetetu u ruke kako bi se smanjilo opterećenje na leđa. Također se savjetuje podučiti dijete da odmah upozori na bilo kakve bolove ili trnce u ekstremitetima’, ističe ortoped.

Kupnja u knjižarama ili putem interneta?

Kakvu torbu izabrati i gdje ju kupiti? Jesu li skuplje torbe kvalitetnije te je li pametnije kupovinu obaviti preko interneta ili u klasično, u dućanu gdje se osobno možete uvjeriti u veličinu, težinu i materijal od kojeg je izrađena? Ovo su samo neka od pitanja koja muče roditelje, naročito one koji tek trebaju iskusiti opremanje djeteta za školu.

‘U trgovinama i knjižarama plaća se prostor, zaposlenici i sve što se mora dati državi, dok prodavači putem internet prodaje, primjerice Njuškala, prodaju ‘na crno’. Jednako tako, u knjižare i trgovine dođete, vidite, probate i kupite. Kupnjom s portala internetske prodaje nikad ne znate što ćete dobiti’, smatra Ljiljana Ćenan, majka djece koja ove godine idu u 4., odnosno, 7. razred osnovne škole.

Ova majka ističe i kako je prije početka školske godine izbor torbi veći u odnosu na ostatak godine, ali su i cijene veće.

Jasminka Fuchs, majka djevojčica koje ove jeseni kreće u 6.razred osnovne škole, smatra da je kupnja putem interneta jeftinija varijanta, ali je i kvaliteta robe manja. Stoga školske torbe najviše kupuje na rasprodaji.

‘Najbolje je kupovati kad su rasprodaje, ali iz iskustva, kupujemo kad je zaista neophodno. Kod polaska u prvi razred torbe smo kupili puno ranije prije početka škole, jer je to bio veliki doživljaj u životu’, kaže Fuchs.

Što roditelji biraju: cijene, brendovi...

Istražujući ponudu školskih torbi u knjižarama i trgovačkim centrima uočili smo velike cjenovne raspone: od 120 do 2.000 kuna. Kad se sve zbroji i oduzme može se zaključiti da se ortopedski (i estetski) prihvatljiv model školske torbe u prosjeku košta oko 450 kuna.

Roditelji s kojima smo razgovarali upozorili su nas da Narodne novine kao mjesto s velikom ponudom školske opreme cijenom i kvalitetom prilagođene svakom džepu. Bojan Vinek iz Odjela korporativnih komunikacija te naše najveće nakladničke kuće otkrio nam je kako roditelji najčešće biraju torbe njemačkog proizvođača Herliza, budući da su im prihvatljive kvalitetom i cijenom.

‘Uzmemo li u obzir redovite cijene (bez akcija i popusta), trenutačno nudimo Herlitz školske torbe čije cijene se kreću od 120 do nešto manje od 300 kuna. Radi se o anatomskim torbama, lakšima od 1 kilograma, što je izuzetno važno. Ostale karakteristike navedene torbe su: dimenzije 30x38x21cm; glavni pretinac s dva džepa, dodatan džep na zip s prednje strane i džepovi na čičak sa strane, anatomska prozračna leđa, podesive podložene naramenice, dijelovi s reflektirajućim materijalom, plastično dno, vodonepropustan materijal. Nudimo i komplete koji sadrže torbu, punu pernicu, okruglu praznu pernicu, te vrećicu za papuče. Takvi setovi su u ponudi već od 370 kuna na dalje. Za one malo starije školarce (viši razredi osnovne škole i srednje škole) u ponudi imamo veliki izbor ruksaka čija se cijena kreće od 70-ak do 650 kuna. Za takvu kupnju preporučujemo francuskog proizvođača Bodypack, koji ima izuzetno kvalitetne ruksake i povoljne cijene', kaže Bojan Vinek


Drugi popularna adresa za kupovinu školskih torbi i druge opreme svakako je trgovački lanac Mueller, iz kojeg nam otkrivaju kako roditelji najviše preferiraju torbe koje su kvalitetne, funkcionalne i, po mogućnosti, s najdražim likovima iz crtića njihovog djeteta.

‘U našem asortimanu imamo izuzetnu veliku ponudu školskih torbi i ruksaka za sve uzraste. Cijene počinju od 79,90 kuna za jednostavniji ruksak, te se povećavaju sukladno složenosti i opremljenosti iste (anatomska poleđina, podesive naramenice po dužini i visini, pojedinačna torba ili set s pernicom i drugom opremom i slično)’, kažu iz drogerije.

Ista drogerija nudi i Madpax torbe od 200 do gotovo 660 kuna, a rekordnu cijenu dostigle su torbe čije se cijene kreću od 1.700 do 2.000 kuna, a sadrže dvije pernice, vrećicu za papuče i plastičnu posudu za užinu i flašu.

Internet ponuda

Svojom širokom ponudom školskih torbi i ruksaka mogu se pohvaliti i internet trgovine, poput e-kupi. Dok se u jednoj ponuda kreće od 40 do 680 kuna, u drugoj ćete torbu za svog školarca platiti od gotovo 120 do čak nešto više od 1.300 kuna.

Jedna web trgovina u ponudi ima anatomske školske torbe kojima u opisu piše da su lagane i imaju podesive naramenice, a za njih ćete izdvojiti od 200 do 2.000 kuna.

Cijene torbi određene su njihovom veličinom i opremljenošću, a sve češće i brendom, odnosno, njezinom markom. Preko web-shoppinga moguće je kupiti i poznate svjetske brendove kao što su Samsonite i Hame. No, njihova cijena je nešto viša od prosječne, ali na akcijama se može naći zgodnih modela i po nešto nižim cijenama, oko 350 – 400 kuna.

‘Naša iskustva govore da kupci najviše povjerenja imaju u dokazane brendove koji nude anatomske, lagane torbe, a koje su dovoljno čvrste da podnesu knjige i pribor koji učenici nose u njima. Često se zna dogoditi da kupci koji su uoči školske godine negdje kupili jeftiniju školsku torbu, za mjesec ili dva kupuju kvalitetniju torbu jer im se ona ‘povoljnija’ ‘raspala’', zaključuje Vinek.